Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Česká akcia "Dělová koule" s muníciou pre Ukrajinu sa podarila. Za tri týždne vyzbierali 1,5 miliardy eur

Český prezident Petr Pavel oznámil, že sa podarilo zhromaždiť dostatok peňazí na nákup 800 000 kusov delostreleckej munície pre Ukrajinu. Do iniciatívy sa zapojilo 18 krajín. Česká akcia "dělová koule" môže dramaticky zmeníť situáciu na ukrajinskom fronte proti ruskej invázii.

08.03.2024 06:00
hufnica Foto:
Takmer milión kusov delostreleckej munície dramaticky zmení situáciu na fronte v prospech Ukrajiny, ktorá získa početnú výhodu nad ruskou armádou.
debata

„K dnešnému ránu sme zhromaždili celkovú čiastku na nákup všetkej munície, teda 800.000 kusov,“ potvrdil Pavel. Poslednú chýbajúcu čiastku prisľúbilo vo štvrtok 7.3. Nórsko. To podľa premiéra jonasa Gahr Störeho daruje 140 miliónov eur.

Podľa českého prezidenta je teraz na rade česká vláda, ktorá musí s prispievajúcimi krajinami uzatvoriť memorandum. „Z českej strany bude potom nasledovať informácia všetkým prispievajúcim štátom o harmonograme a ako budeme postupovať ďalej,“ priblížil postup Pavel.

pavel Čítajte aj Český prezident: Kto rozpráva ako Fico, vážne klame!

Dodal, že teraz to bude len na šikovnosti českých firiem a ministerstva obrany, či sa podarí celý postup urýchliť tak, aby sa munícia na Ukrajinu dostala už v nasledujúcich týždňoch. „Myslím si, že to realizovateľné je a ak nenastanú žiadne zásadné problémy, tak by naozaj počas pár týždňov mohla na Ukrajine byť,“ doplnil Pavel.

O tom, že ČR našla vo svete muníciu, ktorú by v prípade vyriešenia otázky financovania mohla na Ukrajinu dodať do niekoľkých týždňov, informoval na bezpečnostnej konferencii v Mníchove 17. februára. Spresnil, že ide o pol milióna kusov munície s kalibrom 155 mm a 300.000 kusov munície s kalibrom 122 mm.

Česká akcia môže zvrátiť priebeh vojny

Tento vysoký počet delostreleckej munície by mal ukrajinskej armáde výdatne pomôcť proti ruskej invázii. Ukrajina totiž aktuálne čelí nedostatku delostreleckých granátov. Spomínaných 800 000 kusov by však malo vystačiť aj pri eventuálnej masívnej ukrajinskej ofenzíve až do konca roka 2024. Najdôke­žitejším faktorom však je, že ak sa podarí dodať muníciu naraz vo veľkom počte tak Ukrajina bude mať po prvý krát od začiatku ruskej okupácie početnú výhodu na zemi.

V máji až júni sa zároveň očakáva ostré nasadenie stíhačie F-16 po návrate prvých ukrajinských pilotov z výcvikových centier v Holandsku, Španielsku, Poľsku a USA. Vtedy by Ukrajina mohla získať absolútnú dominanciu vo vzduchu, keďže sa jej už teraz darí čistiť vzdušný priestor od ruských lietadiel a vrtuľníkov.

Systém Patriot, PVO Čítajte viac Víťazný február pre ukrajinskú protivzdušnú obranu. Zostrelili rekordný počet ruských lietadiel

Vo februári iba za dva týždne zostrelili 15 stíhačiek Suchoj, či už typu Su-34, či Su-35 a k tomu aj dve špeciálne pozorovacie/ve­liteľské lietadlá včasného varovaia Beria A-15 AWACS, takže ruské letectvo a PVO majú aktuálne obmedzený prehľad o vzdušnom priestore nad frontovou líniou.

Začiatkom marca ruské letectvo pre nevôľu ale aj nedostatok pilotov úplne stiahlo svoje lietadlá z ukrajinského vzdušného priestoru a letecké operácie zúžili už iba na útoky dronmi, či raketami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #munícia #Ukrajina #Petr Pavel #155mm