Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Víťazný február pre ukrajinskú protivzdušnú obranu. Zostrelili rekordný počet ruských lietadiel

Bilancia ukrajinskej protivzdušnej obrany je za február v ostrom konraste s výsledkami pozemných síl, ktoré v podstate celý február ustupovali pred postupujúcimi ruskými jednotkami.

29.02.2024 18:51
Systém Patriot, PVO Foto: ,
Systém protivzdušnej obrany Patriot.
debata (4)

„Obrancovia našej oblohy dosiahli najlepšie výsledky v zostreľovaní ruských lietadiel od októbra 2022,“ uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany.

Víťazný február ukrajinskej protivzdušnej obrany

Zostrelili:

  • 10 x stredný stíhací bombardér Su-34
  • 2 x stíhacie bojové lietadlo Su-35
  • 1 x prieskumné lietadlo rýchleho varovania A-50

Vo februári ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila desať SU-34, dve Su-35 a jedno lietadlo A-50. Tri lietadlá Su-34 boli zostrelené v noci, ktoré „odpaľovali riadené strely na pozície našej pechoty na východe“, informoval veliteľ pozemných síl Olexandr Pavľuk. Ďalšie lietadlo A-50 zostrelili v januári.

Suchoj Su-35 Čítajte viac Ukrajinský generál úplne strápnil ruské letectvo a vycvičil ich ako malých chlapcov

Zostrelenie oboch drahých lietadiel typu A-50 ruská strana odmietla pripísať ukrajinskej PVO a radšej vyhlásila, že dve najdrahšie lietadlá zostrelili omylom sami. Ukrajinská strana však trvá na tom, že to boli ich rakety, ktoré poslali k zemi tieto dležité prieskumné lietadlá ruskej výroby.

Unikátne zábery zo zostrelenia ruského lietadla Beriev A-50
Video
Moment zostrelenia ruského prieskumného lietadla Beriev A-50, ktoré sa márne snaží svetlicami zmiasť približujúcu sa protilietadlovú raketu. Rusko tvrdí, že už druhé takéto lietadlo v hodnote 350 miiónov eur si 23.2.2024 omylom zostrelilo samo. Ukrajina trvá na tom, že aj toto lietadlo, tak ako to z 15. januára zostrelili oni. Beriev A-50 je jedinečné lietadlo, ktoré slúži na sledovanie vzdušného priestoru nepriateľa a včasné varovanie pred lietadlami alebo raketami.
Britské ministerstvo obrany sa v utorok tiež zmienilo o dvoch zostrelených lietadlách A-50. Poznamenalo, že tieto prípady „donútili ruských predstaviteľov, ktorí robia rozhodnutia, uvažovať o bezpečnejších oblastiach operácií“.

Ukrajina po dvoch rokoch ruskej invázie vraví, že jej prioritou je „zmiesť Rusko z oblohy“. Ukrajina čistí oblohu od ruských lietadiel, aby v lete, keď majú doraziť spolu s pilotmi stíhačky F-16 dominovali oblohe oni a mohli naplno rozvinúť pozemnú ofenzívu, tak ako si ju predstavovali západní spojenci.

V lete totiž Ukrajine chýbala dominancia vo vzduchu, čo bol najväčším hendikepom a zároveň aj nepochopením situácie zo strany západných veliteľov a plánovačov vojenských operácií. Doktrína NATO totiž počíta pri ofenzívnych operáciách s totálnou nadvládou vo vzduchu a to ukrajinské vzdušné sily neboli schopné zabezpečiť ani keby vedeli čarovať.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Patriot #Ukrajina #zostrelenie lietadla #Su-35 #Su-34 #Putinova vojna #PVO #A-50