Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Ukrajinský generál úplne strápnil ruské letectvo a vycvičil ich ako malých chlapcov

Veliteľ ukrajinského letectva genpor. Mykola Oleščuk po zostrelení ruských stíhačiek Su-34 a Su-35 s úsmevom dokázal, že ruské letectvo neovláda ani absolútne základy. To sa nepoučilo a do 24 hodín im Ukrajinci zostrelili ďalšiu stíhačku Su-34.

19.02.2024 05:00
Suchoj Su-35 Foto:
Ruské viacúčelové jednomiestne stíhacie lietadlo Suchoj Su-35 vo farbách ruského letectva. Rusi prišli o štyri "suchoje" za menej ako 24 hodín.
debata (103)

Strata troch stíhačiek Suchoj Su-34 a jednej Su-35 v priebehu 24 hodín počas finálneho útoku na mestečko Avdijivka veliteľstvo ruského letectva nemusela až tak bolieť, ako tá hanba z babráctva a nekompetentnosti, na ktorú poukázal ukrajinský veliteľ vzdušných síl genpor. Mykola Oleščuk.

Ten vo svojom príspevku na Telegrame usvedčil Rusov nielenže klamú, ale že neovládajú ani len absolútne základy.

Ruská armáda totiž najprv odmietala, že by prišla v jednom momente o tri aktuálne nenahraditeľné lietadlá nad mestom Avdijivka – dve Su-34 a jeden stroj Su-35. Keďže Su-34 je dvojmiestny bombardér, tak po zásahu PVO sa katapultovali piati piloti.

„Ako je zvykom, tak v Rusku ani slovo o zostrelených lietadlách. Ale podľa rádiového odpočúvania, jeden pilot sa našiel, no ostatní statní sa hľadajú,“ napísal veliteľ ukrajinských vzdušných síl genpor. Oleščuk. Šmahom klávesnice však prefackal celé ruské letectvo, ktoré by od hanby malo lietať iba po kanáloch.

Ďakovať nemusíte…

„Existuje také niečo ako medzinárodný satelitný pátrací a záchranný systém COSPAS-SARSAT. V prípade nehody dokáže presne lokalizovať osobné rádiové majáky pilotov,“ začal svoju vzdelávaciu lekciu pre ruské letectvo ukrajinský generál Oleščuk a pokračoval:

zväčšiť Snímka z ukrajinského systému vzdušnej ochrany,... Foto: Telegram/Mykola Oleščuk
COMSAT-SARSAT-UA-RU-PILOTS Snímka z ukrajinského systému vzdušnej ochrany, na ktorej vidno štyri zapnuté osobné rádiové majáky ruských pilotov, Osobné rádiové majáky medzinárodného systému COSPAS, pomáhajú určiť ich presnú polohu práve v prípade nehody alebo katapultovania sa z lietadla. Rusi nevedeli, kde majú pilotov, ale Ukrajinci ich videli celý čas na monitore.

„Ako vidíte, systém perfektne funguje! Na fotografii je vidieť štyri zapnuté Cospas-Sarsaty (to sú tie bodky na mape). Tam hľadajte svojich bratov! Nemáte za čo…,“ uzavrel ironicky svoj príspevok do dejín minimálne ruského letectva genpor. Oleščuk.

zväčšiť Zo zverejnej fotografie sa redakcii Defence... Foto: Podklad Google Maps / grafika Defence News
COMSAT-SARSAT-UA-RU-PILOTS-google-maps Zo zverejnej fotografie sa redakcii Defence News podarilo lokalizovať miesta dopadu štyroch ruských pilotov zo zostrelených lietadiel Su-34 a Su-35 počas bojov o obec Avdijivka - vľavo hore v krúžku.
Nič nové na svete, dáme si repete

Kým na zemi ukrajinskí vojaci v piatok a sobotu horlivo unikali z obkľúčeného priemyselného mesta Avdijivka, tak vo vzduchu ich kolegovia zaznamenávali jeden úspech za druhým. V piatok zostrelili dva ruské bombardéry Su-34 a jedno stíhacie lietadlo Su-35. Neprešlo ani 24 hodín a v nedeľu ráno nedobrovoľne k zemi ďalší dvojmiestny bombardér Su-34.

Ruská pechota síce v piatok obsadila Avdijivku po ústupe ukrajinských vojsk z mesta, no ruské letectvo v ten istý moment prišla o štyri lietadlá v odhadovanej hodnote 250 miliónov eur.

Pyrrhovo víťazstvo v Advijivke

Obsadenie pozostatkov priemyselného mesta Avdijivka (pred vojnou 30 000 obyvateľov) však vyšla Rusko mimoriadne draho aj bez nenahraditeľnej straty štyroch stíhačiek. Ako by povedal Pyrrhos z Epiru (319–272 p.n.l.) ak by bojoval na strane Ruska: „Ešte jedno také víťažstvo a do Moskvy sa vrátim bez vojakov!“

Podľa západných spravodajských služieb iba za posledné štyri mesiace intenzívnej ruskej ofenzívy prišla ruská strana o 13 000 vojakov. "Okrem toho Rusko prišlo minimálne o 220 bojových vozidiel, uviedla pre denník The New York Times hovorkyňa americkej Rady pre národnú bezpečnosť Adrienne Watsonová.

Toto kedysi významné priemyselné centrum, vzdialené necelých 10 kilometrov severne od mesta Doneck, bolo už od roku 2014 symbolom odhodlaného odporu Ukrajincov proti ruskej agresii. Z rovnakého dôvodu mala Avdijivka, o ktorú sa zviedla jedna z najkrvavejších bitiek od začiatku invázie, symbolický význam aj pre Rusov.

Ruské ministerstvo obrany v sobotu večer vyhlásilo, že jeho sily získali „plnú kontrolu“ nad Avdijivkou. Ukrajinská armáda predtým oznámila, že jej vojaci sa sťahujú z bojmi zničeného mesta. Hlavný veliteľ ukrajinskej armády Olexandr Syrskyj to zdôvodnil snahou vyhnúť sa obkľúčeniu a potrebou ochrániť životy a zdravie vojakov.

Agentúra AFP v tejto súvislosti pripomína, že ukrajinská armáda v súčasnosti čelí nedostatku vojakov aj munície. Ovládnutie Avdijivky, ku ktorému došlo len niekoľko dní pred druhým výročím začiatku ruskej invázie, predstavuje pre Rusko prvý významnejší územný zisk vo vojne na Ukrajine od mája 2023, keď do ruských rúk padol Bachmut.

Šéf Kremľa Vladimir Putin označil dobytie Avdijivky za „dôležité víťazstvo“. Podľa analytikov Putin potreboval dosiahnuť nejaký úspech vo vojne ešte pred marcovými prezidentskými voľbami, v ktorých opäť kandiduje a nemá skutočného súpera.

Ruské sily, ktoré sa pokúšajú Avdijivku dobiť prakticky desať rokov od Putinovho anšlusu Krymu a odtrhnutia Doneckej oblasti ya pomoci ruských vojakov na dovolenke. Podľa Ruskej ústavy Donecká oblasť sa stala súčasťou Ruskej federácie.

Obsadenie Avdijivky vyvolalo obavy, že by ruské sily mohli teraz odtiaľ postupovať do ďalších častí Doneckej oblasti, ktorá je čiastočne okupovaná Ruskom.

Podľa AFP pritom rastú obavy, či bude Ukrajina schopná zastaviť prebiehajúcu ruskú ofenzívu bez masívneho balíka americkej pomoci, ktorý pre vnútropolitické spory uviazol v Kongrese USA.

© Autorské práva vyhradené

103 debata chyba
Viac na túto tému: #trapas #Rusko #Ukrajina #zostrelené lietadlo #ruské letectvo #Su-35 #Su-34 #Putinova vojna