Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Pred dvomi rokmi sa začala trojdňová špeciálna operácia. Čo dosiahol ruský prezident?

Z troch dní je už 730 a zo špeciálnej vojenskej operácie, je ruská okupácia Ukrajiny a neskrývaná genocída Ukrajincov. Za dva roky ruský prezident dosiahol presný opak, čo chcel.

24.02.2024 06:16
APTOPIX Russia Ukraine War pohreb sestra anna Foto: ,
Anna bozkáva svojho 29-ročného brata Olexa počas jeho pohrebu v Brovari pri Kyjeve na Ukrajine v nedeľu 19. februára 2023. Olex Litvinov bol civilista, ktorý vstúpil do ukrajinských ozbrojených síl na obranu Kyjeva, keď sa začala ruská plnohodnotná vojna, a bol zabitý 11. februára počas bitky o Vuhledar na juhovýchode krajiny.
debata (15)

Všetko ide podľa Putinovho plánu, iba žeby nie…

  • Demilitarizácia Ukrajiny dopadla tak, že Ukrajina má najviac zbraní vo svojej histórii a bude ich mať ešte viac.
  • Denacifikácia Ukrajiny sa podarila tak, že nacistické zmýšľanie o nadradenej ruskej rase ovládlo Kremeľ.
  • Zvrhnutie prozápadnej ukrajinskej vlády a anexia Ukrajiny vyšlo tak, že nerozhodná krajina sa rozbehla smerom na Západ a ešte viac je prepojená a ovplyvňovaná „západom“, teda krajinami EÚ a NATO.
  • Zastavenie rozširovania NATO k ruským hraniciam sa skončilo tak, že do NATO vstúpilo 200 rokov neutrálne Švédsko, ale najmä s Ruskom susediace Fínsko. Tým sa zdvojnásobila hranica Ruska s NATO a Putinovo rodisko – Petrohrad je na dostrel povestného fínskeho – teraz už severoatlantického – delostrelectva.
  • Rusko namiesto „životného priestoru“ (podobnosť s nacistickým pojmom Lebensraum je zrejme čisto náhodná) a rozširovania „ruského sveta“ ostalo v medzinárodnej izolačke ako jeho poslední parťáci Irán a Severná Kórea.
  • Putin nie je už ani obdivovaný, ani rešpektovaný, ale medzinárodným trestným súdom hľadaný vojnový zločinec.
  • Namiesto zamrznutých Európanov bez ruského plynu pre nefungujúce kúrenie túto zimu mrzli milióny Rusov.

Dva roky v chujave a zákope

Ruská agresia trvá už 730 dní a prakticky od novembra 2022 po oslobodení mesta Cherson a charkovskej oblasti ukrajinskou armádou sa frontová línia výraznejšie nemenila.

Časozberné video: Ako sa menila situáca na bojisku
Video
Zdroj: Deep State Map / Defence News

Tiahne sa v dĺžke viac ako 1500 kilometrov práve od Chersonu, popri rieke Dneper, smerom k Donecku a tam sa Vulehdare stáča na sever až po ruské hranice Belgorodskej oblasti.

Ruské vytlačenie ukrajinskej armády z miest vo veľkosti Spišskej Novej Vsi – konkrétne Bachmut v lete 2023 resp. Avdijivka vo februári 2024 zo strategického pohľadu nie je nič významné.

Navyše ruské ozbrojené sily prišli pri útoku na tieto dve mestá okrem významného počtu obrnenej techniky o zhruba 100 000 vojakov. V sovietsko-afgánskej vojne za desať rokov zomrelo podľa odhadov 26 000 vojakov.

Pohyby pozemných vojsk sú minimálne a navzájom sa obe strany držia v šachu. Vojna sa zmenila na zákopovú a niektoré časti frontu pripomínajú tie najhoršie bojiská prvej svetovej vojny ako je napríklad Verdun.

Vojna na Ukrajine v dychberúcich fotografiách Fotogaléria - 37 fotiek Všetky fotky
Deväťnásťročná Ruslana Danylkinová ako vojačka...

Úplne opačná situácia je vo vzduchu, kde majú obe strany relatívnu voľnosť pohybu, keďže ani jedna strana nemá absolútnu prevahu.

Teda ruské letectvo má stále početnú prevahu, ale moderná protivzdušná obrana Ukrajiny od západných spojencov drží ruských pilotov na dištanc.

A práve v posledných dvoch mesiacoch, čím menej sa darí Ukrajincom držať pozície na zemi, o to úspešnejší sú vo vzduchu. Iba v januári zrušili celú jednu bojovú letku Suchojov a k tomu dve mimoriadne drahé a pre Rusov vzácne lietadlá včasného varovania AWACS.

Napriek systému PVO nemôžu byť všade, a preto je Ukrajina denne vystavená raketovým útokom ruskej armády. Rakety a jednorazové drony neraz cielia na ukrajinskú energetickú sústavu, kultúrne pamiatky, ale aj na paneláky, školy, nemocnice či škôlky.

zväčšiť Ukrajina deň pred druhým výročím ruskej invázie... Foto: TASR/AP, Alexander Zemlianichenko
Ukrajina Rusko lietadlá A-50 Ukrajina deň pred druhým výročím ruskej invázie zostrelila druhé takéto dôležité ruské lietadlo typu A 50 AWACS - lietadlo včasnej výstrahy. Prvé zostrelili 15. januára 2024. Archívna snímka z roku 2019 z Moskvy počas nácviku Dňa víťažstva.

Druhý rok Ukrajina vytriezvela

Šokové vytlačenie ruskej armády z Chersonu a Charkova na jeseň 2022 prinieslo na Ukrajinu nádej, že do konca roka 2023 sa kompletne zbavia ruskej okupácie. To si mnohí mysleli aj v Československu v roku 1968.

Rok 2023 však priniesol pre Ukrajinu vytriezvenie. Napriek (alebo kvôli) dlhej príprave letnej ofenzívy sa nepodarilo na južnom fronte prakticky nič. Pôvodný plán preraziť front a dostať s k strategicky dôležitému prístavu Mariupol na brehu Azovského mora stroskotal hneď na začiatku. Ruská strana mala totiž kvôli dlhej ukrajinskej príprave dosť času pripraviť sa tiež a vybudovala mohutnú obrannú líniu. Na rozdiel od jesene 2022 Ukrajinci neprekvapili miestom útoku, ale zaútočili presne tam, kde to všetci čakali. A tentoraz aj dobre zakopaná ruská armáda.

zväčšiť Bývalý veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij... Foto: TASR/AP
Ukrajina Zalužnyj titul uarus Bývalý veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj (vpravo) a nový vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Olexandr Syrskyj sa objímajú počas slávnostného ceremoniálu zmeny velenia v piatok 9. februára 2024 v Kyjeve.

Nevydarená letná ofenzíva priniesla s odstupom času aj zmenu vo velení ukrajinskej armády. Mimoriadne populárneho generála Valerija Zalužného vystriedal 8. februára 2024 jeho dlhoročný pobočník generál Alexander Syrskij.

Putinov kuchár, kuchárov vrah?

Rok 2023 najmä na ruskej strane priniesol množstvo absurdností, ktoré sa dajú zvonka iba ťažko pochopiť. Jednou z nich bola vzbura súkromnej armády Putinovho oligarchu Jevgenija Prigožina. Jeho armáda (mimochodom, v Rusku sú súkromné ozbrojené zložky ústavne zakázané) sa po úspešnom dobytí mesta Bachmut vydala na „pochod spravodlivosti“ smerom na Moskvu.

Najprv poľahky obsadili miliónové mesto Rostov na Done a následne sa po diaľnici 25 000 žoldnierov vybralo na bojovú výpravu smer Moskva. Nie proti Putinovi, ale proti „nekompetentnému“ ministrovi obranu Sergejovi Šojguovi a náčelníkovi generálneho štábu Valerijovi Gerasimovovi.

Putin v televíznom vystúpení zjavne otrasený udalosťami doslova prosí občanov, aby sa postavili týmto vlastizradcom a chránili ústavné zriadenie Ruskej federácie, teda najmä jeho.

Putin vyzýva občanov, aby ho chránili pred Prigožinom
Video
Zdroj: kremlin.ru

Počas jazdy 23. júna 2023 smerom na Moskvu došlo k niekoľkým prestrelkám s regulárnou armádou, wagnerovci dokonca zostrelili dva vrtuľníky, ktoré na ich kolónu zaútočili.

Vzburu sa ešte v ten istý deň asi 200 kilometrov pred Moskvou podarilo urovnať. Doteraz nie je jasné, čím a ako Putin presvedčil Prigožina, aby toto ozbrojené matiné rozpustil.

zväčšiť Jevgenij Prigožin (vľavo) podáva jedlo ruskému... Foto: SITA/AP, Misha Japaridze
Jevgenij Prigožin / Vladimir Putin / Jevgenij Prigožin (vľavo) podáva jedlo ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi v reštaurácii patriacej tomuto podnikateľovi. Snímka je z novembra 2011.

Prigožin, ktorý zbohatol vďaka Putinovi, keď jeho kateringová firma dodávala dlhé roky ruskej armáde jedlo a jeho sieť reštaurácií hostila často aj Putina, sa na krátko presunul do Bieloruska.

Presne dva mesiace od vzbury 23. augusta 2023 nad územím Ruska protilietadlová strela zasiahla súkromné lietadlo, v ktorom letel Prigožin a prakticky celé vedenie wagnerovcov. Všetci na palube zahynuli. Napriek tomu, že Kremeľ hovoril nehode či dokonca bombe na palube, nik v Rusku nepochyboval, že príkaz na zostrelenie lietadla ďaleko od frontu musel ísť z najvyšších miest.

Rusko cez agentov blokuje pomoc Ukrajine

Počas druhého roka okupácie sa vo viacerých západných krajinách aktivizovali spiaci ruskí agenti a politicky začali blokovať vojenskú pomoc Ukrajine.

Nemecká kontrarozviedka takého objavila priamo v parlamente v neonacistickej strane AfD. Asistent poslanca na príkaz agenta FSB dal z ruských peňazí vypracovať podanie na nemecký ústavný súd, aby znemožnil, alebo aspoň spomalil schválenie tankov a munície pre Ukrajinu.

Vladimír Sergijenko Čítajte viac Zakážu nemeckú stranu AfD vďaka odhalenému ruskému špiónovi?

Ďalších spolupracovníkov ruských tajných služieb odhalili v europarlamente. Zatiaľ najúspešnejšie sa Rusku darí blokovať pomoc v USA cez Donalda Trumpa a jeho učňa – predsedu dolnej komory Kongresu – Mikea Johnsona, ktorý zanovito odmieta štyri mesiace dať hlasovať o 60 miliardovom balíku zbraní a munície napriek tomu, že až ústavná väčšina kongresmanov je za pomoc Ukrajine.

Kongres, Mike Johnson Čítajte viac Republikán Mike Johnson ďalej torpéduje pomoc USA Ukrajine. Svoju stranu vedie k rozkolu

Americký prezident Joe Biden vyhlásil, že prípadné zlyhanie Kongresu Spojených štátov v otázke podpory Ukrajiny by malo blízko k „zločinu z nedbanlivosti“. Riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns dodal, že ukončenie americkej pomoci Kyjevu by bola chyba „historických rozmerov“. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg zdôraznil, že nedávne pozastavenie vojenskej pomoci zo strany USA má priamy dosah na situáciu na fronte, a vyzval republikánov v snemovni, aby pomoc schválili.

Situácia je pre Ukrajinu pre nedostatok munície kritická. Kyjev čoraz naliehavejšie požaduje muníciu a viac rakiet s dlhým dosahom. Šéf európskej diplomacie Josep Borrell koncom januára priznal, že Európska únia nesplní svoj záväzok dodať Ukrajine do marca milión kusov delostreleckej munície, ale dokáže jej poskytnúť iba polovicu tohto množstva.

Lídri členských štátov EÚ sa na mimoriadnom februárovom summite v Bruseli dohodli na finančnej pomoci pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd eur počas nasledujúcich štyroch rokov.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Rusko #USA #vojna #Ukrajina #konflikt na Ukrajine