Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Zakážu nemeckú stranu AfD vďaka odhalenému ruskému špiónovi?

Politický stratég Vladimir Sergijenko pracoval v Nemecku pre neonacistickú parlamentnú stranu AfD. A tiež pre ruskú tajnú službu FSB. Tá ho platila za blokovanie dodávok tankov Leopard Ukrajine. AfD je bližšie k rozpusteniu.

05.02.2024 04:11
Vladimír Sergijenko Foto:
Vladimír Sergijenko spolupracoval s agentom FSB, dostával tisíce eur a pripravoval právne podania na zastavenie dodávok nemeckých tankov Leopard Ukrajine. Na zábere vystupuje v ruskej televízii v hlavnej propagandistickej talkšou Vladimíra Solovjova.
debata

Nemecký poslanec za neonacistickú stranu AfD (nem. Alternative für Deutschland – Alternatíva pre Nemecko) Eugen Schmidt náhle prišiel o svojho asistenta a stratéga strany Vladimíra Sergijenka. To je však ten najmenší problém pre tohto poslanca a jeho stranu priateľov Ruska. Kauza Sergijenka totiž môže odpáliť rýchly proces, ktorý pošle celú stranu do ilegality.

Sergijenka totiž novinári z nemeckého časopisu Der Spiegel a investigatívneho portálu The Insider pomerne presvedčivo usvedčili z aktívnej – platenej – spolupráce s ruskou tajnou službou FSB. Tá podľa nich dokonca platila prípravu žalôb, ktoré podala AfD, aby znemožnila, alebo aspoň spomalila dodávku nemeckých tankov Leopard Ukrajine.

Špionážny dar z nebies

Iba pred týždňom 23. januára najvyšší nemecký súd rozhodol o zastavení akéhokoľvek financovania z verejných peňazí pre inú krajnepravicovú politickú stranu Die Heimat (Domovina). Na rozdiel od AfD je to marginálna strana, ktorá nemá v žiadnej spolkovej republike zvolených zástupcov.

AfD je však parlamentnou stranou, ktorá má 78 zo 736 poslancov Bundestagu (10,6%) a deväť z 96 nemeckých europoslancov (9,3%). Aktuálne proti AfD pravidelne protestujú desaťtisíce Nemcov v obave opakovania histórie z tridsiatych rokov, keď sa podobnými heslami ako hlása AfD dostal k moci Adolf Hitler a jeho národno-socialistická strana NSDAP.

Protest / AfD / Pravicový extrémizmus / Čítajte aj Protesty proti AfD sa konali vo vyše 200 mestách Nemecka, v Berlíne prišlo 150-tisíc ľudí
Sergijenko do Ruska: Pošlite peniaze. Stop. Potom Leopardy na Ukrajinu stop.

Investigatívny tím portálu The Insider a nemeckého Der Spiegel pomerne presvedčivo zadukomentovali kontakty Vladimira Sergijenka ako zamestnanca AfD s ruským agentom FSB. So zachytenej emailovej dokumentácie vyplýva, že obaja boli pomerne neopatrný a otberene sa dohovárali o ovplyvňovaní nemeckej vojenskej pomoci Ukrajine.

Novinári vo svojich článkoch napríklad konštatujú, že Sergijenko otvorene žiadal od agenta FSB s krycím menom Vechtomov 93 000 dolárov na financovanie právnej kampane, pričom 1. marca 2023 napísal dôstojníkovi FSB, že to bude stáť „približne 25 000 eur mesačne (odhadované 2–3 mesiace na preskúmanie, rovnaká dĺžka trvania právnej podpory).

Návrh zákona (s cieľom zmariť vývoz tankov na Ukrajinu) mala podľa plánu Sergijenka pripraviť prestížna advokátska kancelária. Ďalšie výdavky na manipuláciu a reprezentáciu vyčíslil na zhruba 10 000 eur. "Mená zainteresovaných kolegov (poslancov Bundestagu) budú poskytnuté,” písal Sergijenko agentovi FSB.

Všetko ide podľa plánu. Moskvy

Presne po dvoch mesiacoch 3. mája 2023 podľa časopisu Der Spiegel poslal agent FSB Vechtomov Sergijenkovi nasledovnú správu: „Mimochodom, v prípade aktívnych opatrení sa nejako pokročilo? Sergijenko odpovedal: „Nie je to ľahké, ale ideme presne podľa dohodnutého plánu."

Násedne v júli 2023 poslanci zo strany AfD naozaj podali žalobu na nemecký Spolkový ústavný súd, v ktorej tvrdili, že vláda nemôže poslať Ukrajine žiadnu vojenskú pomoc – nielen tanky, ale ani nevojenskú techniku či humanitárnu pomoc ako sú vlnené prikrývky a spacie vaky, bez toho, aby o tom hlasoval spolkový snem Bundestag, kde by boli určite proti, prípadne by obštrukciami vedeli hlasovanie odďaľovať.

Je to náhoda, tvrdí AfD

Parlamentná frakcia AfD však akúkoľvek spojitosť medzi touto žalobou a Sergijenkovou komunikáciou s FSB agentom popiera. V odpovedi pre Der Spiegel frakcia trvala na tom, že ona hradí len náklady na súdny spor, ktorý bol podaný v meste Karlsruhe.

Podľa právneho zástupcu AfD cieľom nebolo zdržiavanie prepravy tankov na Ukrajinu, ale skôr objasnenie ústavných práv Spolkového snemu v otázkach poskytovania bezpečnostnej pomoci do zahraničia. Aj nacistom vždy iba o objasnenie ústavných práv Bundestagu. A preto ho podpálili.

A vyšetrovanie môže začať otvorene

Investigatívni novinári vo svojom materiáli pripomenuli, že Sergijenko je dlhodobo pod dohľadom západných spravodajských služieb, odkiaľ s najväčšou pravdepodobnosťou unikli aj emaily a správy medzi ním a agentom FSB. Sergijenko pritom dosť neopatrne navštevoval Moskvu a bol hosťom diskusných relácií v ruskej televízii. V apríli 2023 u neho nemeckí colníci pri návrate z Ruska našli 9000 eur a ruský pas.

Prípad tak na základe zverejnených informácií môže otvoriť nemecká prokuratúra a vyžiadať si oficiálne dokumenty z nemeckej tajnej služby. Vyšetrovaniu sa tak s najväčšou pravdepodobnosťou nevyhnú ani ostatní členovia strany AfD, ktori zrejme boli tiež pod drobnohľadom vojenskej kontrarozviedky. Práve zaistené dokumenty, ale už samotná činnosť AfD môže viesť k obžalobe z ťažkých trestných činov ako sú špionáž, či vlastizrada.

Sergijenko akékoľvek spojenie s ruskou rozviedkou popiera. V komentári pre magazín Der Spiegel poprel kontakty s dôstojníkom FSB a podozrenia z prepojenia s Ruskom označil za výmysel. A preto sa pravdepodobne vzdal funkcie parlamentného asistenta. Podľa týždenníka Der Spiegel sa nemecké úrady snažia Sergijenka zbaviť jeho nemeckého občianstva, ktoré získal v novembri 2022.

Investigatívni tím pripomína, že na ruských agentoch infiltrovaných v európskej politike pracuje viacero tajných služieb členských krajín EÚ a NATO.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #špionáž #FSB #AfD #Bundestag #ruský agent