Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Rusko sa poza bučky snaží znemožniť prezidentku a vrátiť Moldavsko na východ

Šéf moldavskej Informačnej a bezpečnostnej služby Alexandru Musteata varuje, že Rusko plánuje vyvolať občiansku vzburu a ovplyvniť prezidentské voľby s cieľom zmariť smerovanie Moldavska do Európskej únie a NATO.

06.03.2024 05:30
Moldova European Union Foto: ,
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (vľavo) a moldavská prezidentka Maia Sanduová v moldavskom Kišiňove vo štvrtok 12. októbra 2023 oznamujú oficiálne prístupové rokovania Moldavska.
debata

Moldavská rozviedka podľa neho prekazila rekordný počet aktivít ruských tajných služieb od roku 2023. V tomto a nasledujúcom roku očakáva ešte viac destabilizačných činností, dodal.

„Ruské spravodajské služby majú v úmysle zasahovať do volebných procesov aj tento rok,“ uviedol Musteata.

Moldavská tajná služba disponuje informáciami, podľa ktorých sa Rusi pokúšajú „kompromitovať referendum o európskej integrácii, zasahovať do prezidentských volieb, ako aj diskreditovať vládne inštitúcie a politikov, ktorí podporujú vstup Moldavska do Európskej únie“.

Vzťahy medzi Moldavskom a Ruskom sa rozpadli po tom, čo sa vláda v Kišiňove začala orientovať proeurópsky a Moskvu obvinila, že sa snaží Moldavsko destabilizovať.

Mobilný radar Thales Ground Master 200 GM200 Čítajte viac Moldavsko má po 30 rokoch samostatnosti prvý vojenský radar

Prozápadná prezidentka tejto bývalej sovietskej krajiny Maia Sanduová odsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu a Moldavsko sa snaží o vstup do EÚ aj Severoatlantickej aliancie.

Moskva popiera obvinenia zo zasahovania a tvrdí, že Sanduová podnecuje protiruské postoje v krajine, ktorá leží medzi Ukrajinou a Rumunskom.

Musteata tiež povedal, že Rusko sa snažilo zasahovať aj do miestnych volieb v Moldavsku, ktoré prebehli vlani v novembri. Moskva, ktorá to popiera, sa podľa neho bude snažiť ovplyvňovať prezidentské voľby podporovaním proruských politikov a politických strán.

Mapa-europy-Podnestersko-Defence-News Čítajte viac Nebol to hoax. Podnestersko sa chce pripojiť k Rusku a žiada Putina o ochranu

Varoval, že Rusko s veľkou pravdepodobnosťou vyprovokuje v Moldavsku protesty v marci a v apríli a vyvolá separatistické nálady, predovšetkým na východe a juhu krajiny.

Vo februári požiadalo proruské vedenie moldavského regiónu Gaugazsko Moskvu o podporu a na zachovanie úzkych vzťahov. Odštiepenecký región Podnestersko v rovnakom mesiaci požiadal Rusko o ochranu pred tlakom Moldavska.

Samozvaná Podnesterská republika, ktorú ovládajú proruskí separatisti, sa nachádza na juhozápade Moldavska pri hraniciach s Ukrajinou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #NATO #Moldavsko #tajné služby