Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Moldavsko má po 30 rokoch samostatnosti prvý vojenský radar

Moldavsko v priebehu jedného týždňa dostalo nielen pozvánku do EÚ, ale aj svoj prvý radar protivzdušnej obrany. Armáda tak konečne uvidí, kto a čo lieta nad krajinou.

21.12.2023 00:00
Mobilný radar Thales Ground Master 200 GM200 Foto:
Viacúčelový mobilný radar Ground Master 200 od francúzskej spoločnosti Thales
debata

Moldavsko prevzalo mobilný radar Ground Master 200 protivzdušnej obrany od francúzskej spoločnosti Thales. Táto dodávka je prvým krokom k rozvoju protivzdušnej obrany krajiny. Radar bude schopný monitorovať vzdušný priestor celého Moldavska, uviedol moldavský minister obrany Anatolie Nosatîi. Informuje o tom agentúra Reuters.

„Nemáme žiadnu vzdušnú obranu, žiadne rakety, žiadne lietadlá. Ďalším krokom bude systém protivzdušnej obrany pre kritickú infraštruktúru, vrátane letiska, elektrární a tak ďalej," konštatoval predseda moldavskej vlády Dorin Recean.

Moldavské úrady informovali, že od začiatku vojny na Ukrajine najmenej štyrikrát našli v severných častiach krajiny trosky rakiet.

Minister zahraničných vecí Nicu Popescu uviedol, že akvizícia je vôbec prvým moldavským prvkom protivzdušnej obrany vôbec. „Sme odhodlaní budovať bezpečnejšiu a prosperujúcejšiu budúcnosť v rámci európskej rodiny,“ napísal na sociálnej sieti X/Twitter.

Ground Master 200

Moldávská vláda v októbri 2023 podpísala zmluvu na dodávku radarového systému. Odhadovaná cena je 14,5 milióna eur za jednotku. Ground Master 200 (GM200) je viacpásmový radar od spoločnosti Thales Group. Má dosah 250 kilometrov a letiace ciele zachytí do výšky 24 kilometrov.

Radar dokáže detegovať vrtuľníky, lietadlá, drony, riadené strely, ale aj pozemné ciele a dokonca aj nepriateľské delostrelectvo. Systém má formát štandardizovaného 20-stopového ISO kontajnera a váži menej ako desať ton. Zahŕňa elektrický generátor, stožiar a miestnosť pre dvojčlennú posádku s rádiovou a dátovou komunikačnou súpravou.

Radar môže byť prepravovaný nákladnými vozidlami, vlakmi, nákladnými lietadlami a vrtuľníkmi.

Čelom vzad, smer Západ

Moldavsko od získania samostatnosti v roku 1991 bojuje so silným vplyvom Moskvy v krajine. Proruské sily dokonca zorganizovali protištátny puč a vyhlásili nezávislosť v úzkom páse krajiny hraničiacom s Ukrajinou. Podnestersko však ako nezávislý štát neuznáva ani Rusko, hoci v oblasti má zhruba 5 000 vojakov, ktorí sú teraz v podstate odstrihnutí od Ruska.

V reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu, proruské nálady v Moldavsku stíchli a krajina sa začala orientovať smerrom na EÚ. Európska únia začala formálne prístupové rokovania s Moldavskom a susednou Ukrajinou na summite v Bruseli minulý týždeň, čo prozápadná vláda v Kišiňove označila za historický krok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Moldavsko #radar #Thales Group #Ground Master 200