Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Nebol to hoax. Podnestersko sa chce pripojiť k Rusku a žiada Putina o ochranu

Rusko si pripravuje na Ukrajine druhý bojový front. Môže vtiahnuť Moldavsko a Rumunsko do vojny.

28.02.2024 16:51
Mapa-europy-Podnestersko-Defence-News Foto:
Podnestersko je malý región historickej Besarábie vtesnaný medzi Moldavsko a Ukrajinu.
debata

Moldavský separatistický región Podnestersko požiadal v stredu Rusko o „ochranu“. Vyplýva to z uznesenia, ktoré bolo tamojším parlamentom prijaté na mimoriadnom zasadaní.

V rezolúcii sa uvádza, že predstavitelia tohto proruského odštiepeneckého regiónu požiadajú ruskú Radu federácie a Štátnu Dumu o „zavedenie opatrení na ochranu Podnesterska tvárou v tvár zvýšenému tlaku zo strany Moldavska“, citovali miestne i ruské tlačové agentúry.

Podnesterský parlament sa v stredu zišiel na mimoriadnom zasadaní prvýkrát od roku 2006. Išlo len o siedme zasadanie zákonodarného zboru tejto medzinárodne neuznanej republiky vyhlásenej v septembri 1990, pripomína AFP.

Nakoniec to nebol hoax

Správa o pripravovanej žiadosti o pomoc zo strany proruského Podnesterska začali šíriť ruskí vojenská blogeri už koncom minuého týždňa, no nik ju oficiálne nepotvrdil, dokonca ukrajinská tajná služba SBU ju označila za falošnú správu. Nakoniec sa však ukázalo, že správa sa zakladá na reálnom základe.

Na predchádzajúcom mimoriadnom zasadaní separatisti vyhlásili referendum o pripojení k Rusku, v ktorom drvivá väčšina zúčastnených hlasovala za.

Samozvaná Podnesterská republika, ktorú ovládajú proruskí separatisti, sa nachádza na juhozápade Moldavska pri hraniciach s Ukrajinou.

Vtiahne Putin Moldavsko a Rumunsko do vojny?

Existujú obavy, že v Podnestersku by sa mohol otvoriť nový front vo vojne Ruska s Ukrajinou. Ukrajinská armáda varovala, že Rusko by mohlo z Podnesterska zaútočiť na neďaleké miliónové ukrajinské prístavné mesto Odesa, čo je otvoreným cieľom ruskej okupácie s cieľom odrezať od prístupu k Čiernemu moru.

zväčšiť Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der... Foto: SITA/AP, Aurel Obreja
Moldova European Union Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (vľavo) a moldavská prezidentka Maia Sanduová v moldavskom Kišiňove vo štvrtok 12. októbra 2023 oznamujú oficiálne prístupové rokovania Moldavska.

Ruská armáda má v Podnestersku dislokovaných podľa odhadov zhruba 1 500 vojakov, ktorí však vzhľadom na geografickú izoláciu nemajú plnbú logistickú podporu z Ruskej federácie. Na území Podnesterka sa však nahádzajú rozsiahle muničné sklady ešte z čias Sovietskeho zväzu.

Podnestersko je sporným regiónom historickej Besarábie, ktorá bola súčasťou Rumunska, no po druhej svetovej vojne na nátlak Josipa Stalina pripadlo územie súčasného Moldavska a Podnesterska Sovietskemu zväzu.

Moldavsko po 30 rokoch proruskej orientácie po ostatných dvoch voľbách otočilo a začalo oficiálne prístupové rokovania do EÚ v decembri 2023. Moldavsko má síce ústavne zakotvenú a Ruskom vynútenú vojenskú neutralitu, no moldavská prezidentka Maia Sanduová od januára 2023 presadzuje zmenu ústavy a jasnú vojensko-politickú orientáciu na Svereoatlantickú alianciu.

Moldavsko je veľmi úzko prepojené s Rumunskom. Nielen geograficky, ale historicky, kultúrne a jazykovo. Rumunčina je oficiálnym jazykom Moldavska a 90 percent obyvateľov sa identifikuje ako etnickí Rumuni.

Rumunsko je členskou krajinou NATO a prípadný ozbrojený konflikt v Moldavsku priblíži vojnu o krok bližšie k hraniciam NATO.

Už 32 rokov Trójsky kôn Ruska

V marci 1992 vypukla krátka vojna medzi separatistami a prozápadnou moldavskou vládou, ktorá si vyžiadala stovky mŕtvych. Vláda v Kišiňove následne udelila Podnestersku rozsiahlu autonómiu – región má teraz vlastnú menu (podnesterský rubeľ), bezpečnostné zložky a pasy.

Autonómia však separatistom nestačila a ďalej trvajú na nezávislosti. Vznikol tak tzv. zamrznutý konflikt, akých je v postsovietskom priestore niekoľko.

V Podnestersku, ktoré je podľa medzinárodného práva súčasťou Moldavska, je od vojny rozmiestnených okolo 1 500 ruských vojakov. Väčšina z odhadovaných 465-tisíc obyvateľov hovorí po rusky a mnohí z nich majú aj moldavské, ruské či ukrajinské občianstvo.

Rusko podporuje tento región ekonomicky a politicky, vrátane bezplatných dodávok plynu. Od vypuknutia konfliktu s Ukrajinou je však táto spolupráca narušená.

V marci 2023 proruskí separatisti obvinili Ukrajinu, že vykonala neúspešný pokus o atentát na ich vodcu. Minulý týždeň ruské ministerstvo obrany tvrdilo, že Ukrajina plánuje vojenský útok na Podnestersko, neposkytlo však o tom žiadne dôkazy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Moldavsko #Ukrajina #Podnestersko