Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Nešlo o maďarskú česť, ale o peniaze. Orbán vstup Švédska do NATO zobchodoval

Maďarský premiér Viktor Orbán podľa portálu index.hu schválenie vstupu Švédska do NATO s najväčšou pravdepodobnosťou tvrdo zobchodoval.

19.02.2024 07:10
Maďarsko politika Orbán prejav výročný prezident Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán počas každoročného príhovoru o stave krajiny v Budapešti 17. februára 2024.
debata (24)

Na obzore sa zrejme črtá nová maďarsko-švédska dohoda v otázke švédskych bojových lietadiel Gripen, uviedol to maďarský spravodajský server index.hu. Podľa neho tak poslanci vládnej strany Fidesz s ľahším srdcom na najbližšej schôdzi parlamentu schvália vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie. Maďarsko je pritom posledná členská krajina NATO, ktorá blokuje vstup troch koruniek do aliancie.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v sobotu vystúpil s výročnou správou o stave krajiny, v ktorej okrem iného povedal, že diskusia o vstupe Švédska do NATO sa blíži ku koncu a môže byť ratifikovaná v úvode jarnej schôdze maďarského parlamentu.

Orbán Čítajte viac Maďarsko ostane posledné, ktoré neschválilo vstup Švédska do NATO

Podľa exkluzívnych informácií servera index.hu švédska a maďarská vláda už týždne intenzívne rokujú o novej dohode na dodávku zbraní a obrannej techniky pre Maďarsko, kde by boli zapojené aj maďarské firmy, ktoré ovládajú či už nominanti vládnej strany Fidesz, alebo priamo ľudia spriatelení s Viktorom Orbánom.

Maďarsko je poslednou členskou krajinou NATO, ktorá blokuje Švédsko pred plnohodnotným členstvom v Aliancii. Oficiálne sa maďarský premiér Orbán a jeho poslanci zo strany Fidesz ratifikácii Švédska bránili, lebo tamojší politici údajne nepekne hovorili o Maďarsku a kritizovali režim Viktora Orbána že je skôr paródiou na demokraciu so slabosťou na Vladimíra Putina, ako skutočne politicky slobodnou krajinou. To sa maďarských vládnych politikov oficiálne veľmi dotklo a blokovaním Švédska tak údajne bránili maďarskú česť.

Komu česť, tomu biznis

„Čím rýchlejšie Maďarsko prijme rozhodnutie o ratifikácii, tým rýchlejšie sa budeme môcť rozprávať o veciach, o ktorých sa dá diskutovať, len ak bude členom NATO aj Švédsko. Otázka stíhačiek Gripen je dôležitou témou, dlhoročnou spoluprácou, ktorá sa môže ďalej rozvíjať, ak sa aj Švédsko pripojí k NATO,“ vyhlásil švédsky premiér Ulfa Kristerssona 1. februára pred summitom v Bruseli, kde sa Kristersson krátko neformálne stretol s Orbánom.

Turecko parlament ratifikácia Švédsko NATO Čítajte viac Turecko schválilo vstup Švédska do NATO. Orbánovi dal švédsky premiér košom

Podľa servera Maďarsko získalo od Švédska 14 kusov JAS-39 Gripen v rámci nájomnej zmluvy z roku 2001, ktorú naposledy upravili v roku 2012. Táto zmluva však v roku 2026 vyprší. Obe strany by sa však mohli dohodnúť na spolupráci aj v iných oblastiach obranného priemyslu, ktorá by bola výhodná pre maďarské ozbrojené sily a domáce zbrojárske firmy.

Isté však je, že o tejto spolupráci prebehli rokovania na úrovni predsedov vlád a že sa o tom bude hovoriť v rámci rokovania Orbánovej vlády v stredu 21. februára 2021. A keďže mimoriadna schôdza parlamentnej frakcie bude tiež v stredu (ešte pred rozhodnutím parlamentu), je možné, že rozhodnutie vlády o nových obstarávaniach otvorí cestu, aby poslanci Fideszu hlasovali za vstup Švédska do NATO, píše index.hu.

Do Maďarska čerstvo napumpovali miliardy eur aj Nemci

V januári toho roka, zhodou okolností krátko pred názorovou otočkou Viktora Orbána voči Švédsku, ale aj voči 50 miliardovej vojenskej pomoci EÚ Ukrajine, významné investície do Maďarska oznámil aj nemecký zbrojársky komplex Rheinmetall AG. Ten iba rok po začatí budovania novej muničnej fabriky v meste Várpalota pri Balatone ohlásil jej význámné rošžírenie a zväčšenie produkčnej kapacity.

„Nový závod na výrobu munície spoločnosti Rheinmetall v maďarskom meste Várpalota, ktorý v súčasnosti buduje maďarská holdingová spoločnosť N7 je teraz pripravený na rozšírenie. Druhá fáza výstavby sa začala v januári 2024,“ uviedol hovorca spoločnosti Oliver Hoffmann.

Práve pred rokom bol vo Várpalote položený základný kameň prvej časti nového závodu Rheinmetall, v ktorom bude podnik Rheinmetall Hungary Munitions Zrt. vyrábať muníciu pre rôzne systémy. „V prvotnej fáze bude závod vyrábať 30 mm muníciu pre bojové vozidlá pechoty Lynx,“ ktoré Rheinmetall začal v lete 2023 vyrábať v 150 km vzdialenom maďarskom meste Zalaegerszég.

Ukážka ničivej palebnej sily nového 30 mm kanóna na bojovom vozidle pechoty LYNX od nemeckého výrobcu Rheinmetall AG.

„Rozšírenie muničnej továrne Várpalota 2.0, zväčší plochu závodu o pätinu na 120 hektárov a počet zamestnancov narastie na 200,“ dodal Hoffmann z Rheinmetallu.

Okrem nábojov pre LYNX bude nový maďarský závod vyrábť aj aktuálne najviac nedostatkovú muníciu – 155 mm pre delostrelectvo a samohybné húfnice PzH 2000, ďalej 120 mm muníciu pre tank Leopard 2 a jeho potenciálneho nasledovníka Panther KF51 EVO.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Fidesz #Švédsko #Saab #gripen #ratifikácia #vstup do NATO #Rheinmetall