Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Turecko schválilo vstup Švédska do NATO. Orbánovi dal švédsky premiér košom

Turecký parlament po krátkej diskusii odobril vstup Švédska do NATO. Maďarsko je tak posledné, čo Švédov blokuje pred plnoprávnym členstvom v Severoatlantickej aliancii. Maďarský predseda vlády Viktor Orbán pozval švédskeho premiéra do Budapešti, no ten mu dal košom s tým, že nevidí zmysel s ním rokovať.

23.01.2024 21:30
Turecko parlament ratifikácia Švédsko NATO Foto: ,
Tureckí poslanci v utorok 23. januára 2024 schválili vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie
debata

Turecký parlament v utorok po vyše ročnom odklade schválil vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie (NATO). Pre plnohodnotné členstvo švédsku žiadosť bude ešte musieť ratifikovať ako posledný maďarský parlament.

Ankara hlasovanie o tejto veci odkladala približne 20 mesiacov, čo narušilo vzťahy s jej západnými spojencami. Turecko totiž dlhodobo obviňuje Švédsko z prílišnej zhovievavosti voči skupinám, ktoré považuje za hrozbu pre svoju bezpečnosť.

Patria k nim predovšetkým sympatizanti zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) a členovia siete, ktorú Ankara obviňuje z neúspešného pokusu o prevrat v roku 2016. Švédsku žiadosť preto dlho blokovala.

Švédsko a Fínsko prejavili záujem vstúpiť do NATO v reakcii na spustenie ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu pred takmer dvomi rokmi. Fínsko sa 31. členom Aliancie stalo už vlani v apríli. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan svoje výhrady k členstvu Švédska stiahol na júlovom summite NATO a v októbri prístupový protokol predložil tureckému parlamentu.

Turecko: Niečo za niečo

Hoci zahraničný výbor tureckého parlamentu schválil žiadosť Štokholmu v decembri, Erdogan proces schvaľovania v parlamente znova skomplikoval.

Uviedol, že ratifikácia švédskej žiadosti bude závisieť od toho, či Kongres USA schváli žiadosť Ankary o nákup stíhačiek F-16. Ďalšou podmienkou bolo zrušenie zbrojných embárg voči Turecku zo strany Kanady a ďalších členov NATO.

Biely dom predaj stíhačiek podporuje a niektorí analytici predpokladajú, že k dohode dôjde krátko po ratifikácii členstva Švédska tureckým parlamentom. Nie je jasné, kedy by dohodu mohol schváliť americký Kongres, v ktorom Ankara čelí opozičným hlasom vzhľadom na odklad rozšírenia NATO o Švédsko a aj v súvislosti so stavom ľudských práv v Turecku.

Švédsko: S Orbánom nie je o čom…

Vstup Švédska do NATO tak neratifikovalo už len Maďarsko. Jeho vláda to v novembri zdôvodnila klamstvami šírenými švédskymi politikmi o stave demokracie v Maďarsku.

Aktuálne nevidíme zmysel v rokovaniach s premiérom Viktorom Orbánom
Tobias Billström, švédsky minister zahraničných vecí

Maďarský premiér Viktor Orbán ešte pred hlasovaním tureckého parlamentu v utorok pozval svojho švédskeho náprotivka Ulfa Kristerssona na návštevu Budapešti s cieľom rokovať o vstupe Švédka do Aliancie. Švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström takmer okamžite reagoval Orbánovu pozvánku adresovanú Kristerssonovi.

Pre švédsky denník Dagens Nyheter síce vyjadril Billström otvorenosť Štokholmu k dialógu s Budapešťou, s maďarským premiérom však podľa jeho slov zatiaľ nemá význam rokovať.

Ako ďalej Billström zdôraznil, na rozdiel od Turecka si zatiaľ Maďarsko neurčilo podmienky schválenia žiadosti Švédska o vstup do NATO.

Orbánov hovorca Bertalan Havasi uviedol, že premiéri by mali rokovať o vstupe Švédska do Severoatlantickej aliancie a o posilnení maďarsko-švédskych bilaterálnych vzťahov, a to prehĺbením vzájomnej dôvery.

Poslanecký klub opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) v utorok oznámil, že iniciuje zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu k ratifikácii vstupu Švédska do NATO.

Zatiaľ nie je jasné, kedy by o švédskej žiadosti mohol hlasovať maďarský parlament. Zákonodarný zbor má začiatok najbližšej riadnej schôdze naplánovaný na polovicu februára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #NATO #Viktor Orbán #Švédsko #Recep Tayyip Erdogan #ratifikácia