Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Maďarsko ostane posledné, ktoré neschválilo vstup Švédska do NATO

Formálny vstup Švédska do NATO bude závisieť od nálady maďarského premiére Viktora Orbána. V EÚ už ide mnohým na nervy, v NATO ho zatiaľ tolerovali.

23.01.2024 06:30
Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán
debata

Turecký parlament má podľa miestnych médií už tento týždeň hlasovať o vstupe Švédska do Severoatlantickej aliancie. V tom prípade by sa Maďarsko stalo napriek sľubom premiéra Viktora Orbána poslednou krajinou, ktorá členstvo Švédska v NATO ratifikuje.

Turecká stanica NTV s odvolaním sa na svoje zdroje uviedla, že turecký parlament bude o Švédsku hlasovať tento týždeň, deň však nespresnila.

Maďarský server mfor.hu si všíma náznaky, že NATO a Švédsko už vlastne ani nečakajú na schválenie vstupu zo strany Maďarska, lebo napríklad Štokholm nedávno podpísal dohodu o obrannej spolupráci s Washingtonom.

Server ellenszel.hu v tejto súvislosti konštatoval, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa schválením vstupu Švédska do NATO chystá urobiť to, na čo Orbán nemá odvahu.

Z diplomatického hľadiska by to vyslalo mimoriadne zlú správu, ak by Maďarsko ako posledné ratifikovalo integráciu Švédska do NATO. Krajina by bola považovaná za nespoľahlivého člena obrannej aliancie, konštatovalo internetové vydanie denníka Népszava.

Odklad ratifikácie vstupu Švédska do NATO maďarský parlament zdôvodňuje klamstvami šírenými švédskymi politikmi o stave demokracie v Maďarsku. Akými konkrétnymi, to už maďarská vláda nespresňuje.

V EÚ pre blokovanie pomoci Ukrajine a vyslovene protidemokratické postoje rastú snahy vyblokovať Budapešť z rozhodovacieho procesu a škrtnúť Maďarsku časť eurofondov. Na ostatnom samite lídrov krajín však údajne došlo k dohode a Orbán pod tlakom a výmenou za nedoktnuté eurofondy pristúpil ku kompromisu.

Orbán si „vydobil“, že pomoc Ukrajine nebude blokovať, ak sa o nej bude v EÚ hlasovať každý rok samostatne. Pôvodný plán, ktorý Maďarsko vetovalo, počítal s päťročným rozpočtom a plánom na obnovu Ukrajiny.

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #NATO #Viktor Orbán #Turecko #Švédsko #ratifikácia