Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Vesmírne sily USA budú stáť ako slovenský štátny rozpočet. Zatiaľ majú jedného príslušníka

Veliteľ Vesmírných síl USA sa musí cítiť opustený ako meteroid v medzihviezdnom priestore. Generál John Raymond velí sám sebe, lebo je totiž jediným príslušníkom Vesmírných síl. Tie najnovšie žiadajú na svoj chod 15,4 miliardy dolárov, čo je zhruba jeden štátny rozpočet Slovenska.

11.02.2020 10:59
DN - Space Force Logo
Vesmírne jednotky budú stáť 15 miliárd dolárov. Zatiaľ majú len jedného člena
debata

Rozpočet na budúci rok zahŕňa 2,5 miliardy na prevádzku a údržbu, 10,3 miliardy na výskum a vývoj a 2,4 miliardy dolárov na nákup techniky a služieb. Peniaze budú pochádzať prevažne z už existujúcich programov letectva.

„Právne zriadenie vesmírnych síl USA ešte nezaručuje prevahu Spojených štátov v vesmírnej oblasti – štát musí vyčleniť dostatočné a primerané zdroje na riadne plnenie svojich pridelených povinností,“ píše sa v prehľade rozpočtu, ktorý v pondelok zverejnil Pentagon.

„Tieto investície poskytnú slobodu operácií vo vesmíre, posilnia zabezpečenie spôsobilostí misií na podporu ozbrojených síl USA a spojencov vo všetkých doménach a zároveň ich chránia pred možnosťami potenciálneho protivníka vo vesmíre.“

Donald Trump vytvoril Vesmírne sily v decembri minulého roka podpísaním ročného zákona o obrannej politike. Cieľom vesmírnej divízie je ochrana aktív a záujmov USA vo vesmíre, ako napríklad satelity.

Divíziu bude v plnom nasadení tvoriť vyše 16 000 príslušníkov leteckých síl a civilného personálu. Trumpova administratíva vyčlenila na prvý rok fungovania 40 miliónov dolárov. Prvým veliteľom, ktorý bude mať za úlohu kompletne vyskladať vesmírne sily je generál John Raymond.

Oficiálne majú vesmírne sily len jedného člena, a to spomínaného generála. Tisíce pracovníkov zatiaľ pracujú len ako dočasní pridelenci. Rozpočtové dokumenty zverejnené v pondelok však v roku 2021 rátajú s 6 434 vojakmi a 3 535 civilistami.

Pentagon opisuje 15 miliárdovú rozpočtovú požiadavku ako „kritický prvý krok v boji proti vznikajúcim vesmírnym hrozbám a požiadavkám na začatie vojenských operácií od podpory až po boj". Podľa rozpočtových dokumentov leteckých síl zostane v rámci rozpočtu približne 800 miliónov dolárov na osobné náklady vesmírnej jednotky.

Aká kamufláž sa bude používať vo vesmíre? O tom sme písali tu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #Space force