Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Kim Čong-un otestoval ďalšiu novú strelu

Severná Kórea najnovšie otestovala nadzvukovú raketu so stredným až dlhým doletom, informovali v utorok tamojšie štátne médiá s tým, že na skúške bol prítomný aj severokórejský vodca Kim Čong-un.

03.04.2024 00:52
South Korea Koreas Tensions test rocket Foto: ,
Juhokórejská armáda potvrdila, že Severná Kórea vystrelila najmenej jednu balistickú raketu smerom k vodám pri východnom pobreží.
debata (2)

„Skúšobný štart novej hypersonickej rakety stredného až dlhého doletu, ktorá má vojenskú strategickú hodnotu, bol úspešne vykonaný,“ uviedla severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA.

Kim po skúšobnom štarte podľa nej uviedol, že KĽDR má teraz „strategické rakety na pevné palivo s ovládateľnými hlavicami schopnými niesť jadrové zbrane“, cituje AFP.

North Korea Kim Čong-un Čítajte viac Eto molodec! Kim Čong-un dokáže všetko. Aj riadiť tank

Podľa juhokórejskej armády sa test uskutočnil v utorkových skorých ranných hodinách miestneho času. Raketa letela približne 600 kilometrov a následne spadla do vôd medzi Južnou Kóreou a Japonskom. Podľa KCNA preletela 1000 kilometrov.

Skúšobné odpálenie strely typu Hwasong-16 prišlo menej než dva týždne po tom, čo sa Kim zúčastnil na teste motora na tuhé palivo pre nadzvukovú strelu stredného doletu.

kim-jon-un-submarine-test-KCNA-photo-collage Čítajte viac Kim sa teší. Severná Kórea už ostreľuje susedov raketami z ponoriek

Severná Kórea sa už dlho snaží ovládať pokročilejšie hypersonické technológie a technológie na tuhé palivá, aby boli jej rakety schopné neutralizovať juhokórejsko-americké systémy protiraketovej obrany a ohrozovať americké vojenské základne v regióne, píše AFP.

Juhokórejské ministerstvo obrany v Soule ešte v ten istý deň uviedlo, že neďaleko Kórejského polostrova uskutočnilo spoločné letecké cvičenie s Washingtonom a Tokiom s účasťou bombardéra typu B-52H s jadrovým pohonom a stíhačiek F-15K.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #test #Kim Čong-un #Južná Kórea #nadzvuková strela