Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Eto molodec! Kim Čong-un dokáže všetko. Aj riadiť tank

Kim Čong-un ako správny diktátor v apartnej koženej bundičke sadol do najnovšieho tanku za "rajčáky" u ukázal svojim vojakom, ako sa to robí.

14.03.2024 15:21
North Korea Kim Čong-un Foto:
Na snímke poskytnutej severokórejskou vládou najvyšší vodca Kim Čong-un riadi tank nového typu v Severnej Kórei v stredu 13. marca 2024. Nezávisle sa nedá overiť hodnovernosť tejto snímky.
debata

Počas výcviku sa tanky pohybovali v rôznych simulovaných bojových podmienkach a strieľali na ciele. Kim pozdravil vojakov oblečený v čiernej koženej bunde a z veliteľského postu sledoval „výcvikový pochod“ s použitím ostrej munície. Obklopený bol pritom vysokopostavenými generálmi, vyplýva zo záberov, ktoré zverejnili severokórejské štátne médiá.

zväčšiť Na snímke poskytnutej severokórejskou vládou... Foto: SITA/AP
North Korea Kom Čong-un tank Na snímke poskytnutej severokórejskou vládou najvyšší vodca Kim Čong-un s vojakmi po tom, čo chvíľu riadil a strieľal z tanku nového typu v Severnej Kórei v stredu 13. marca 2024. Nezávisle sa nedá overiť hodnovernosť tejto snímky.

Po tom, čo si Kim obhliadol posádky tankov, „chytil sa riadiacej páky a sám tank šoféroval“, uviedla severokórejská agentúra KCNA. Dodala, že Kim vyjadril spokojnosť nad tým, že nové tanky veľmi dobre demonštrujú svoju „excelentnú údernú silu“. Kim zároveň tanky označil za „najsilnejšie na svete“.

Stredajší výcvik severokórejských vojakov mal preveriť bojové schopnosti tankistov a Kim svojou jazdou na tanku podľa KCNA pozdvihol „už aj tak dobrú náladu tankistov“ severokórejskej armády.

Severokórejské médiá o výcviku informovali v posledný deň spoločných výročných vojenských cvičení Južnej Kórey a Spojených štátov známych pod názvom Freedom Shield. Tieto manévre majú trvať celkovo 11 dní a zahŕňajú okrem iného aj nácvik odrážania raketových útokov a nácvik náletov.

zväčšiť Severokórejský vodca Kim Čong-un ukazuje... Foto: SITA/AP
North Korea Severokórejský vodca Kim Čong-un ukazuje vojakom ako sa správne strieľa zo samopalu 6. marca 2024.

Severná Kórea pritom dlho kritizuje spoločné vojenské cvičenie USA a Južnej Kórey, ktoré označuje za nácvik invázie. V minulosti vykonával Pchjongjang v reakcii na takéto cvičenia napríklad zbraňové skúšky.

Pchjongjang minulý týždeň varoval, že Južná Kórea a Spojené štáty za cvičenia Freedom Shield zaplatia a neskôr oznámil, že Kim viedol delostrelecké manévre, na ktorých sa zúčastnila i jednotka údajne schopná zasiahnuť juhokórejské hlavné mesto Soul.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Kim Čong-un