Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Dánsko daruje ďalších 300 miliónov eur na delá a muníciu

Dánska vláda v utorok oznámila, že severská krajina venuje 2,3 miliardy dánskych korún (308 miliónov eur) na kúpu diel, mínometov a munície pre Ukrajinu, ktorá bojuje proti ruskej invázii.

13.03.2024 06:00
Ceasar hufnica ukrajina Foto:
Francúzska samohýbná húfnica CAESAR 6x6 od výrobcu NEXTAR
debata

Dánska vláda dodala, že z daru sa zaplatia delostrelecké systémy Caesar francúzskej výroby, mínomety a príslušná munícia a budú financované prostredníctvom spoločného fondu zriadeného pre Ukrajinu v hodnote 69,1 miliardy dánskych korún.

„Delostrelecké systémy a mínomety sú Ukrajinou mimoriadne žiadané,“ uviedol v oznámení dánsky minister obrany Troels Lund Poulsen. „Tieto zbrane venujeme v spolupráci s našimi spojencami a sú dôležitým signálom, že sme súčasťou širokého frontu a podporujeme Ukrajinu,“ dodal.

hufnica Čítajte viac Česká akcia "Dělová koule" s muníciou pre Ukrajinu sa podarila. Za tri týždne vyzbierali 1,5 miliardy eur

Systémy Caesar financujú v spolupráci s Francúzskom, pričom náboje kalibru 155 milimetrov, ktoré k nim patria, sú financované spoločne s Estónskom a Českou republikou, spresnila dánska vláda. Podrobnosti o toku peňazí a posielaní zbraní na Ukrajinu neuviedla.

Kyjev apeluje, aby mu Západ dodal zbrane. Varoval totiž, že mu munícia v boji proti Rusku dochádza.

Francúzsko v januári oznámilo vznik koalície na zásobovanie Ukrajiny ďalšími delostreleckými zbraňami a zapojilo sa do nej vyše 50 krajín. Paríž už poskytol financie na nákup dvanásť ďalších diel vyrobených francúzskou firmou Nexter a vyzval spojencov, aby zafinancovali ďalšie.

Ceasar hufnica ukrajina Čítajte viac Ukrajina dostala prvých šesť samohybných húfnic CAESAR

Dánsko je štvrtým najväčším darcom vojenskej pomoci Ukrajine, uvádza Kielský inštitút pre svetovú ekonomiku so sídlom v Nemecku.

Škandinávska krajina podpísala s Kyjevom koncom februára bezpečnostnú dohodu s platnosťou na desať rokov a predtým podobné dohody podpísali aj Berlín, Londýn a Paríž.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #munícia #Dánsko #Ukrajina #vojenská pomoc Ukrajine