Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Británia vypálila jadrovú raketu a tá čľupla hneď vedľa ponorky

Ďalšia skúška britskej rakety Trident dopadla fiaskom. Britská balistická raketa schopná niesť jadrovú hlavicu sa minulý mesiac počas skúšky zrútila do oceánu neďaleko ponorky, ktorá ju odpálila. Informuje o tom britský denník The Sun.

21.02.2024 13:12
210917-N-JS726-0148 Foto:
Test rakety Trident II v Atlantickom oceáne americkým námorníctvom v septembri 2021. Na rozdiel od Britov, im raketa fungovala.
debata (13)

Britské ministerstvo obrany potvrdilo, že počas cvičného odpálenia rakety došlo k anomálii. „Z bezpečnostných dôvodov nemôžeme poskytnúť ďalšie informácie. Sme však presvedčení, že táto anomália bola špecifická pre danú udalosť, a preto nemá žiadne dôsledky na spoľahlivosť raketových systémov Trident,“ uviedol rezort obrany vo vyhlásení. Dodal, že jadrový odstrašujúci prostriedok Spojeného kráľovstva zostáva bezpečný a účinný.

Zriedkavý test strely Trident sa uskutočnil 30. januára pri americkom pomreží Floridy a Cape Canaveral. Ponorka HMS Vanguard bola tesne pod hladinou v čase odpálenia. Nemenovaný zdroj pre britské noviny povedal, že raketa opustila ponorku, no následne hneď vedľa nej čľupla do oceánu. Po odpálení sa totiž nevznietili nosiče prvého stupňa rakety, a tá spadla hneď vedľa ponorky, napísal The Sun.

Podľa jeho informácií bol na palube ponorky počas cvičenia aj britský minister obrany Grant Shapps. Raketa našťastie 15 metrová raketa ponorku nezasiahla a ponorila späť do Atlantiku. Kapitán ponorky okamžite nariadil vyšetrovanie a začalo sa horúčkovité pátranie po rakete s prísne tajnou technológiou.

britská lietadlová loď HMS Queen Elisabeth porucha Čítajte viac Kráľovské ľodstvo si zarobilo na 64-tisíc ton ťažký trapas

Ide o druhý neúspešný test od roku 2016, keď sa raketa Trident vypálená z lode HMS Vengeance vychýlila z kurzu a sama sa zničila. Napriek neúspechu však ministerstvo trvá na tom, že chybný výstrel bol „špecifický pre danú udalosť“.

Spojené kráľovstvo má štyri ponorky s jadrovými zbraňami, ktorých úlohou je odvrátiť jadrové hrozby nepriateľov a reagovať v prípade, že dôjde k najhoršiemu a Británia alebo jej spojenci budú čeliť nukleárnemu útoku, uviedla britská spravodajská stanica Sky News.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #test #skúška #Trident #jadrová hlavica #Royal Navy