Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Kráľovské ľodstvo si zarobilo na 64-tisíc ton ťažký trapas

Mala to byť doslova vlajková loď najväčšieho cvičenia NATO v dejinách. Majestátnu britskú lietadlovú loď HMS Queen Elizabeth však zahanbujúco musel ťahať maličký remorkér. Britské námorníctvo iba sucho oznámilo, že loď má problémy s lodnou skrutkou, čo znamená, že ostane na suchu.

05.02.2024 06:00
britská lietadlová loď HMS Queen Elisabeth porucha Foto: ,
Najsilnejšia lietadlová loď britského námorníctva HMS Queen Elisabeth na najväčšie cvičenie NATO nevyplávala. Kráľovské námorníctvo oznámilo, že jej nefunguje lodná skrutka.
debata (31)

Britská lietadlová loď HMS Queen Elizabeth (R08), ktorá mala viesť najväčšie cvičenie NATO od čias studenej vojny, v nedeľu nevypláva z prístavu. Kráľovské vojenské námorníctvo (Royal Navy) iba sucho oznámilo, že pri záverečných skúškach objavili problémy na jednej z lodných skrutiek. Vlajková loď britského námorníctva tak zostane na suchu v domácom prístave v meste Portsmouth na juhu Anglicka.

Každý chvíľku nemá skrutku

HMS Queen Elisabeth a jej posádka sa tak nezúčastní cvičenia NATI pri arktickom pobreží Nórska. Na poslednú chvíľu ju tak nahradí jej mladšia sesterská loď HMS Prince of Wales (R09), druhá lietadlová loď triedy Queen Elizabeth.

Zmena plánov je takmer opačným scenárom toho, čo sa stalo v auguste 2022, keď sa lodi HMS Prince of Wales (R09) na ceste na cvičenie so Spojenými štátmi a Kanadou pri pobreží Severnej Ameriky tiež lodná skrutka. Plavidlo aj vtedy museli odtiahnuť z ostrova Wight späť do prístavu a jeho miesto zaujala HMS Queen Elizabeth (R08).

Cvičenie proti hypotetickému Rusku

HMS Prince of Wales (R09) bude teraz viesť cvičenie s údernou skupinou ôsmich plavidiel – štyroch britských, ako aj amerických, španielskych a dánskych.

Na cvičení Steadfast Defender 2024 – najväčšieho od cvičenia Reforger v roku 1988 – sa zúčastní približne 90.000 vojakov zo všetkých členských štátov NATO a Švédska. Manévre sa začali 22. januára a potrvajú do 31. mája.

Program cvičenia je navrhnutý tak, aby simulovalo reakciu NATO na útok súpera, akým je Rusko. Manévre budú pozostávať zo série menších cvičení a budú sa konať v lokalitách od Severnej Ameriky po východné krídlo NATO, blízko ruských hraníc.

Zlý začiatok roka pre Royal Navy

Problémy s lodnou skrutkou sú už druhým nezdarom Kráľovského námorníctva v krátkom čase. Pred tromi týždňami mínolovka HMS Chiddingfold (M37) narazila v prístave v Bahrajne do ďalšej, ale kotviacej (!!!) mínolovky HMS Bangor (M109) a prerazila jej špeciálny sklolaminátový plášť trupu. Vyšetrovatelia britského námorníctva ani za tri týždne neprišli na to, ako je možné, že lodivod HMS Chiddinfold nevidel pred sebou inú – 58 metrov dlhú – loď. Teda presnejšie, doteraz britskí vyšetrovatelia nezverejnili príčiny nehody.

Američanom v Červenom mori nepomôžu

Keďže jedna lietadlová loď je teraz mimo prevádzky a druhá bude cvičiť v Severnom ľadovom oceáne, tak Veľká Británia nebude môcť vyslať eskadru do Červeného mora, ako navrhuje štátny tajomník ministerstva obrany James Heappey.

Práve tam sa aktuálne stupňuje konflikt medzi jemenskými extrémistami z hnutia húsíov, ktorí útočia na obchodné lode plaviace sa skrz Červené more a Sueazký prieplav na jednej strane a koalíciou vedenou USA a práve Veľkou Britániou chrániace tieto lode na druhej strane.

Británia sa v sobotu 3. februára pridala k Spojeným štátom, s ktorými zaútočila na 36 cieľov húsíov v Jemene. Išlo o druhú vlnu úderov zameraných na zneškodnenie Iránom podporovaných skupín, ktoré útočia na americké a medzinárodné záujmy.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #NATO #porucha #HMS Queen Elizabeth #Royal Navy #lodná skrutka