Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Rusko s banánom v ruke zastavilo vojenskú pomoc Ukrajine

Nie pero, ale ruský banán je mocnejší ako meč. Rusko zakázalo dovoz banánov z Ekvádora a ten si hneď rozmyslel, či pošle staré sovietske vrtuľníky a muníciu na Ukrajinu.

21.02.2024 09:17
banány Foto:
debata

Ekvádor ustúpil od svojho plánu odovzdať Ukrajine cez Spojené štáty zbrane sovietskej výroby. Vyplýva to z vyjadrenia ekvádorskej ministerky zahraničných vecí Gabriely Sommerfeldovej. Pôvodný plán totiž vyvolal roztržku medzi Quitom a Moskvou.

Ekvádorský prezident Daniel Noboa ešte v januári oznámil, že Ekvádor vymení svoje zastarané vojenské vybavenia sovietskej výroby za nové americké zbrane v hodnote približne 200 miliónov dolárov.

Quito plánovalo odovzdať cez USA Ukrajine šesť vojenských vrtuľníkov, raketomety dlhého doletu a systémy protivzdušnej obrany. Namiesto toho by dostali od USA podobné ybraňové systémy, ale oveľa novšie.

Ekvádorské mušky prežili týždne bez kyslíka

Najnovšie vyhlásenie ekvádorskej vlády však ukazuje, že krajina sa zľakla a z plánu za 200 miliónov dolárov vycúvala. „Ekvádor nebude posielať vojenský materiál do krajiny, ktorá je zapojená do medzinárodného ozbrojeného konfliktu,“ povedala ministerka zahraničných veci Sommerfeldová.

Moskva pôvodnú dohodu medzi USA a Ekvádorom kritizovala a iba týždeň po jej oznámení ruská potravinárska inšpekcia vyhlásila, že v zásielke banánov z Ekvádoru našla škodlivý invazívny hmyz a obratom zakázala dovoz banánov a kvetov z Ekvádoru do Ruska. Ruské úrady vobec po prvýkrát za 60 rokov dovozu ekvádorských banánov vydali vyhlásenie o prítomnosti škodcov.

zväčšiť Rusko tvrdí, že našlo v zásielke banánov z... Foto: Andrej Barát
banan, peru Rusko tvrdí, že našlo v zásielke banánov z Ekvádora škodlivý hmyz. Napriek tomu, že sa banány dezinfikujú v citrónoej šťave a prevážajú v dusíkovej atmosfére niekoľko týždňov..

Škodlivý hmyz totiž dlhú cestu loďou cez polovicu zemegule v dusíkovej atmosfére, v ktorej sa prevážajú banány, obvykle neprežije. A keby sa im aj podarilo nedýchať celú cestu loďou z Ekvádora do Ruska, tak tieto tropické mušky nie sú veľmi zvyknuté prežiť a rozmnožovať sa mrazivej ruskej zime, ktorá stále panuje na väčšine územia. Je možné, že ruské úrady našli úplne nový druh hmyzu, ktorý dokáže prežiť bez kyslíka a v mraze.

Každý piaty banán skončil v Rusku

Ekvádorská spiatočka so zbraňami pre Ukrajinu dáva väčší zmysel pri pohľade na peniaze, ako na politické vyhlásenia ekvádorskej ministerky zahraničných vecí. Ekvádor je najväčšíms svetovým vývozcom banánov a celkovou hodnotou 3,6 miliardy dolárov sú treťou najdôležitejšiu komoditou pre jeho ekonomiku – prvá je ropa (7,7 mld. USD), druhé sú kôrovce (5,3 mld. USD)

zväčšiť Zamestnanci balia banány na farme v ekvádorskom... Foto: SITA/AP, Martin Mejia
Ecuador Bananas Zamestnanci balia banány na farme v ekvádorskom Los Rios. Každý piaty banán vypestovaný v Ekvádore skončí v Rusku.

Podľa posledných dostupných údajov z roku 2021 bolo pred inváziou na Ukrajinu práve Rusko najväčším odberateľom ekvádorských banánov. Takmer každý piaty banán vypestovaný v Ekvádore skončil nakoniec v Rusku. To predstavuje až 700 miliónov dolárov ročne za banány vyvezené do Ruska. Zákaz dovozu banánov do Ruska by tak ekvádorskú ekonomiku zabolel najmä tento rok, kým by našli iných odberateľov.

Ekvádor násilie kartel prepadnutie televízie Čítajte viac Za deň chytili podozrivých vrahov ekvádorského prokurátora, čo po nich išiel
Banana show must go on

Od ohlásenia ruského banánového embarga sa ekvádorská vláda, ktorá aktuálne tvrdo bojuje s drogovými kartelmi, dostala pod silný tlak domácuch producentov banánov.

Tí zamestnávajú státisíce ekvádorčanov a ďalšie nepokoje by vláda už len ťažko zvládla. A tak so zrušením vojenskej pomoci Ukrajine a po horúcich rokovaniach s Kremľom ekvádorská ministerka obchodu Sonsoles Garciová informovala, že Rusko zrušilo embargo na dovoz banánov od piatich ekvádorských firiem.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ekvádor #banány #vojenská pomoc Ukrajine