Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

VIDEO: Izraelská armáda zabila experta Hizballáhu na bojové rakety. Raketou

Ako zbraňou bojuješ, takou zhynieš. Tak dopadol expert libanonského militantného hnutia Hizballáh. Izraelská armáda totiž tvrdí, že pri nedeľnom útoku bezpilotného lietadla v južnom Libanone zlikvidovala elitného dôstojníka a experta libanonského hnutia Hizballáh.

31.03.2024 21:12
Israel Palestinians Lebanon Foto: ,
Izraelské bezpečnostné sily skúmajú miesto zasiahnuté raketou vypálenou z Libanonu 27. marca 2024. V odpovedi na tieto útoky izraelská armáda v nedeľu 31. marca raketou z dronu zabila experta na rakety hnutia Hizballáh.
debata

Izraelský denník The Times of Israel tohto dôstojníka identifikoval ako Ismáíla Alího az-Zína, ktorý bol jedným z veliteľov protitankovej raketovej jednotky Radwán.

Az-Zín je podľa Izreala expert na protitankové zbrane, raketové delostrelectvo a je zodpovedný za desiatky raketových útokov proti izraelským civilistom a bezpečnostným zložkám.

Izraelská armáda doplnila, že útok s použitím dronu sa odohral v oblasti Kunínu, odkiaľ az-Zín pôsobil. Dron pri útoku zasiahol vozidlo, v ktorom sa az-Zín nachádzal.

Zabitie veliteľa Hizballáhu izraelským dronom
Video
Vojenské zábery izraelskej armády, ktorá tvrdí, že pri zásahu osobného auta na juhu Libanonu zabila veliteľa elitnej jednotky hnutia Hizballáh. / Zdroj: Times of Israel

Po tom, čo komandá palestínskeho radikálneho hnutia Hamas a ďalších palestínskych formácií vlani 7. októbra podnikli masívny útok na juh Izraela a rozpútali tým v Pásme Gazy vojnu s Izraelom, Hizballáh začal odpaľovať rakety na vojenské zariadenia pozdĺž severnej hranice Izraela, ktorého armáda podniká odvetné údery na ciele v libanonskom pohraničí.

Israel Palestinians Gaza rafah Čítajte viac Netanjahu si koleduje o americkú facku. Schválil útok na mesto Rafah

Pri cezhraničnej paľbe bolo v Libanone zabitých už najmenej 331 ľudí, väčšina z nich sú príslušníci Hizballáhu. O život však prišlo aj najmenej 57 civilistov.

Posledný útok z Libanonu na Izrael sa uskutočnil iba pred štyrmi dňami v stredu 27. marca, keď raketa v meste Kiryat Šmona zomrel mladý muž, ktorý sa nestihol ukryť. Atentát na raketového experta Hizballáhu sa javí ako odpoveď na stupňujúce sa nálety.

Podľa izraelskej armády zahynulo na severe Izraela najmenej desať izraelských vojakov a sedem civilistov. Prestrelky na severnej hranici Izraela vyvolávajú obavy z totálneho konfliktu medzi Izraelom a Hizballáhom, ktoré proti sebe viedli vojnu aj v roku 2006.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Libanon #Hizballáh #zabitie #útok dronom