Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Netanjahu si koleduje o americkú facku. Schválil útok na mesto Rafah

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu napína strunu americkej trpezlivosti na doraz. Pre amerického prezidenta Joe Bidena je útok na Rafah "červenou čiarou."

15.03.2024 15:03
Israel Palestinians Gaza rafah Foto: ,
Palestínsky chlapec sedí pred obytnou budovou zničenou pri izraelskom útoku v Rafahu v pásme Gazy v sobotu 9. marca 2024.
debata

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu schválil vojenskú operáciu v meste Rafah na juhu Pásma Gazy, oznámil v piatok jeho úrad podľa izraelského denníka Jerusalem Post.

Izraelská armáda taktiež plánuje z palestínskeho mesta pri hranici s Egyptom evakuovať civilistov.

Biden, Izrael, Benjamin Netanjahu, Joe Biden, Tel Avive, USA Čítajte aj Bibi Netanjahu to má v Bielom dome nahnuté. Jeden krok vedľa a skončil

Netanjahu schválil ofenzívu napriek rastúcej medzinárodnej kritike, keďže v Rafahu sa nachádza jeden a pol milióna Palestínčanov, ktorí tam utiekli pred bojmi v iných oblastiach Pásma Gazy.

Izraelský premiér podľa agentúry DPA zopakoval, že návrh palestínskej militantnej organizácie Hamas, ovládajúcej Pásmo Gazy, je nerealistický. O návrhu však má najprv rokovať izraelský bezpečnostný kabinet. Následne sa očakáva prítomnosť izraelskej delegácie na rokovaniach o prímerí v katarskej Dauhe.

Izrael, Gaza Čítajte viac Po zabití 8 000 členov Hamasu a 9 000 detí hlási Izrael koniec prvej tretiny.

Hamas vo štvrtok predložil návrh zahŕňajúci ukončenie bojov v Pásme Gazy, umožnenie dodávok pomoci pre tamojšie obyvateľstvo a prepustenie ním držaných rukojemníkov výmenou za prepustenie väznených Palestínčanov. Militantné hnutie však zároveň trvá aj na odchode izraelských vojakov z Pásma Gazy, čo izraelská vláda odmietla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #Pásmo Gazy #Benjamin Netanjahu #prezident Joe Biden