Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Nie ukrajinské, ale britské drony zničili ruskú flotilu v Čiernom mori. Prezradil to minister obrany

Británia dodá ukrajinským ozbrojeným silám, ktoré sa už vyše dva roky bránia ruskej agresii, viac než 10.000 dronov. Počas návštevy Kyjeva to vo štvrtok oznámil britský minister obrany Grant Shapps, informuje spravodajský server Politico.eu.

08.03.2024 05:00
Russia Ukraine War Britain Grant Shapps Zelensky Foto:
Na snímke poskytnutej tlačovou kanceláriou ukrajinského prezidenta ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) si podáva ruku s britským ministrom obrany Grantom Shappsom.
debata

Vláda Spojeného kráľovstva už predtým prisľúbila, že na dodávky dronov pre Ukrajinu vyčlení 200 miliónov libier (v prepočte 234 miliónov eur). Shapps teraz počas svojej tretej návštevy Ukrajiny avizoval, že sa táto suma zvýši o ďalších 125 miliónov libier (146 miliónov eur).

Celková suma 325 miliónov libier by mala postačovať na nákup viac než 10.000 bezpilotných strojov. Väčšinu z nich budú tvoriť tzv. FPV (first person view) drony, ktoré sa zvyčajne používajú na prieskum a monitorovanie.

Vďaka britským zbraniam ukrajinská armáda zničila 30 percent ruskej čiernomorskej flotily
Grant Shapps, britský minister obrany

Približne tisícku budú predstavovať „jenorázové útočné drony“ a bližšie nešpecifikované množstvo námorných dronov.

„Navyšujem náš záväzok týkajúci sa vyzbrojenia Ukrajiny špičkovými novými dronmi priamo od popredných britských zbrojárskych firiem — rovno z tovární na front,“ povedal Shapps po schôdzke s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Zároveň apeloval na medzinárodných partnerov, aby sa pridali k tejto britskej iniciatíve. Zdôraznil, že ukrajinská armáda využíva Britániou dodané zbrane veľmi efektívne a aj vďaka nim sa jej podarilo zneškodniť už takmer 30 percent ruskej Čiernomorskej flotily, uvádza agentúra DPA.

FLIR--teledyne-skyranger-dron Čítajte aj VIDEO: Kanada daruje Ukrajine drony typu Baba Jaga za 70 miliónov eur

V konflikte na Ukrajine zohrávajú mimoriadne dôležitú úlohu práve drony využívané na útoky aj prieskum. Ukrajina aj Rusko sa preto usilujú o získanie prevahy pri využívaní tejto technológie.

Prísľub britského ministra podľa agentúry Reuters prichádza v kľúčovej fáze viac než dva roky trvajúcej vojny na Ukrajine. Dodávky americkej vojenskej pomoci viaznu pre vnútropolitické spory v USA a ukrajinské sily zápasia s nedostatkom munície. Ruským silám sa vo februári podarilo ovládnuť východoukrajinské mesto Avdijivka, čo bol ich najväčší územný zisk od mája 2023.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Ukrajina #drony #vojenská pomoc Ukrajine