Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

VIDEO: Kanada daruje Ukrajine drony typu Baba Jaga za 70 miliónov eur

Kanadská vláda pošle Ukrajine vyše 800 dronov SkyRanger R70 a s dodávaním začne už túto jar.

20.02.2024 06:00
FLIR--teledyne-skyranger-dron Foto:
Kanada daruje Ukrajine 800 dronov typu SkyRanger R70 od kanadskej spoločnosti Teledyne.
debata

Ministerstvo národnej obrany v oznámení uviedlo, že drony sa stali pre Ukrajinu v boji proti inváznym ruským vojakom životne dôležitou spôsobilosťou. Ministerstvo dodalo, že drony sú dôležité pre prieskum a zhromažďovanie spravodajských informácií a môžu sa tiež využívať na presun zásob, vrátane munície.

Veľmi podobné oktoptéry pôvodne určené pre poľnohospodárstvo vlastnej výroby využíva ukrajinská armáda od prvých mesiacov vojny na zhadzovanie ťažkej munície na ruských vojakov v zákopoch, či obrnené vozidlá. Ukrajiskí vojaci volajú tento typ dronov Baba Jaga. Meno dostali podľa klasickej rozprávkovej postavy, ktorá lietala v drevenom sude a na ľudí zhadzovala nie veľmi voňavé veci.

Zhruba 800 kanadských dronov typu Baba Jaga bude stáť vyše 70 miliónov eur a sú súčasťou predtým oznámenej vojenskej pomoci Kanady Ukrajine za 370 miliónov eur.

Mnohoúčelové bezpilotné systémy SkyRanger R70 vyrába spoločnosť Teledyne v meste Waterloo v kanadskej provincii Ontario.

Oznámenie prišlo niekoľko dní pred druhým výročím ruskej invázie na Ukrajinu.

Kanada predtým venovala Ukrajine 100 kamier pre drony s vysokou rozlišovacou schopnosťou a za posledné dva roky sa zaviazala, že Ukrajine dodá vojenskú pomoc za 1,8 miliardy eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kanada #Ukrajina #dron #vojna na Ukrajine #vojenská pomoc.