Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Americký senát rozsekol Trumpov uzol na 60 miliardovej pomoci Ukrajine

Americkým politikom z Demokratickej strany sa podaril dôležitý zlom v zablokovanej vojenskej pomoci Ukrajine, ktorú odmietali najmä republikáni blízky Donaldovi Trumpovi. Kľúčovú úlohu zrejme zohral Izrael.

12.02.2024 06:00
Kongres, USA, Chuck Schumer Foto: ,
Líder demokratickej väčšiny v americkom Senáte Chuck Schumer môže byť spokojný, keďže sa mu podarilo presvedčiť 18 republikánov aby zahlasovali za pomoc Ukrajine, Izraelu a Taiwanu.
debata

Americký Senát v kľúčovom hlasovaní v nedeľu večer podporil balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu a Izrael. Jeho konečné schválenie senátormi sa očakáva v najbližších dňoch.

Senátori v procedurálnom hlasovaní balík zahraničnej pomoci za 95 miliárd dolárov podporili v pomere hlasov 67:27. Za sa vyslovilo aj 18 republikánov, a to aj napriek kritike exprezidenta USA Donalda Trumpa, podľa ktorého by táto pomoc mala byť poskytnutá vo forme pôžičky.

Okrem podpory Kyjeva vo výške 61 miliárd dolárov návrh zákona o zahraničnej pomoci obsahuje aj vojenskú pomoc pre Izrael za 14 miliárd a takmer päť miliárd dolárov na podporu partnerov v indo-pacifickej oblasti vrátane Taiwanu.

Aj v prípade, že americkí senátori navrhovaný balík schvália, nie je isté, ako dopadne hlasovanie v dolnej komore Kongresu USA – Snemovni reprezentantov, v ktorej má väčšinu Republikánska strana, píše AFP.

Zatlačil Izrael a jeho bohatá lobby?
zväčšiť Logo oficiálnej izraelskej lobistickej skupiny... Foto: AIPAC.org
AIPAC logo Logo oficiálnej izraelskej lobistickej skupiny v amrickom kongrese. AIPAC je skratka od American Israel Public Affairs Committee (Americko-izraelská komisia pre verejné vzťahy).

Predseda dolnej komory amerického kongresu – Snemovne reprezentantov – Mike Johnson podľa agentúry Reuters naznačil, že by sa mohol pokúsiť rozdeliť ustanovenia o pomoci do samostatných opatrení, teda pre jednotlivé krajiny zvlášť.

To však po hlasovaní v senáte s 18 republikánmi má veľmi malú šancu na úspech. Ak by sa hlasovanie rozdelilo, tak by hrozilo, že Izrael nedostane nič. Demokratická strana a jej prezident Joe Biden totiž rozohrali politický šach tak, že ak nedostane vojenskú podporu Ukrajina, ktorá bojuje o prežitie s Ruskom, tak žiadnu pomoc nedostane ani Izrael. Prezident Biden viac krát otvorene vyhlásil, že ak republikáni s tesnou väčšinou v dolnej komore schvália pomoc iba Izraelu a nie Ukrajine, tak ju bude vetovať a Tel Aviv ostane s dlhým nosom.

Biden Putin Behind Closed Doors Čítajte viac Trump aj Putin sú spokojní. Republikáni odmietli prísnejšie kontroly na hraniciach USA ale aj vojenskú pomoc Ukrajine

A to by pre najštedrejšiu lobistickú organizáciu v USA bola katastrofa. AISEC – oficiálna lobby Izraela v americkom Kongrese ročne sponzoruje amerických politikov (resp. ich strany) sumou viac ako 60 miliónov eur. Lobisti sa podľa zistení denníka Washington Post zameriavajú na politicky mladých ale perspektínych amerických politikov a výrazne im pomáhajú pri štarte ich kariéry, najmä pri drahých predvolebných kampaniach. Práve vo volebnom roku, ako je tento, tak vplyv AISEC-u výrazne rastie.

Predseda snemovne Johnson zrejme čoskoro skončí
zväčšiť Predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson... Foto: SITA/AP, J. Scott Applewhite
Kongres, Mike Johnson Predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson (R-La.).

Najvyššie postavený republikán predseda Snemovne Mike Johnson okrem naťahovania času ohľadom pomoci Ukrajine nedosiahol zataiľ pre republikánov žiaden úspech, priam naopak.

Ostatné dva týždne zaznamenal jedno fiasko za druhým. Okrem toho, že ho potopili jeho stranícki kolegovia v Senáte, tak minulý týždeň aj štyria vlastní poslanci v Snemovni reprezentantov, keď odmietli zahlasovať za odvolanie ministra pre vnútornú bezpečnoosť pre situáciu na hranici s Mexikom, ktorúú republikáni označujú za národnú katastrofu.

Johnson vyvolal opakované hlasovanie a dopadlo tak isto. Ministra napriek tesnej väčšine v snemovni republikáni neodvolali.

A práve ak sa štyria poslanci za republikánov, ktorí hlasovali proti návrhu Johnsona, dohodnú s demokratmi, tak karty sa otočia. Demokrati budú môcť vymeniť Johnsona, ktorí každý krok konzultuje s Donaldom Trumpom, za jedného zo štyroch rebelujúcich republikánov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #republikáni #Ukrajina #vojenská pomoc #Donald Trump #americký Senát #MAGA