Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Nemeckej lodi v Červenom mori rýchlo došla munícia. Tak skoro sa tam nevráti

Nemecké šetrenie na armáde sa mení na sériu trapasov. Do Červeného mora poslali fregatu Hessen, napriek tomu, že v celom Nemecku nemajú dostatok lodnej munície. Loď sa plaví späť domov, no ani v Nemecku nemajú pre loď rakety a muníciu, aby sa mohla vrátiť späť a chrániť obchodné lode smerujúce aj do Nemecka.

20.04.2024 14:55
Germany Nemecko fregata Hessen Foto: ,
Fregata Hessen v prístave v nemeckom Wilhelmshavene vo štvrtok 8. februára 2024 pred vyplávaním do Červeného mora. Na misii vydržala iba 57 dní, lebo jej došla munícia a celkovo Nemecko trpí na jej nedostatok po rokoch výrazného šetrenia na armáde.
debata (1)

Nemecká fregata Hessen ukončila misiu na ochranu obchodnej lodnej prepravy pred militantnými húsíami v Jemene a v sobotu skoro ráno opustila Červené more. Vojnová loď bola súčasťou obrannej námornej misie Európskej únie s názvom Aspides a do Červeného mora ju vyslali vo februári, aby chránila obchodné lode pred útokmi militantov v Jemene.

Nemecká vojnová loď s 240 členmi posádky ukončila misiu o 05.50 h SELČ a opustila oblasť operácií, uviedli nemecké ozbrojené sily (Bundeswehr). Posádka lode Hessen opakovane zostreľovala drony vypálené militantami. Išlo o prvú takúto misiu nemeckých námorných síl.

Kto šetrí, má málo rakiet

Vojnová loď je vybavená protilietadlovými raketami a jej úlohou bolo sprevádzať lode a chrániť ich pred dronmi a raketami húsíjov. Jej radary sú podľa Bundeswheru schopné monitorovať vzdušný priestor s rozlohou Severného mora. Na obranu vzdušného priestoru má tri raketové systémy – krátkeho (10 km), stredného (50 km) a dlhého (160 km) doletu.

A práve rakety dlhého dosahu sú v Nemecku po desaťročiach šetrenia na armáde doslova nedostatkovým tovarom. „Na municii sa šetrí najlepšie, lebo kým ju nepotrebujete, tak si to nik nevšimne a stále môžete ukazovať lode, či lietadlá a tváriť sa, čoho všetkého ste schopní,“ uviedol pre Deutsche Welle Christian Mölling, riaditeľ mimovládnej Nemeckej spoločnosti pre zahraničnú politiku (DGAP).

Fregata "Hessen" opúšťa... Foto: SITA/AP, Sina Schuldt
Germany Red Sea Houthis Fregata "Hessen" opúšťa prístav Wilhelmshaven v Nemecku vo štvrtok 8. februára 2024 a vydáva sa do Červeného mora. Dnes už je na ceste späť domov.

Ako ďalej dodal, tak jednou z príčin nedostatku munície pre nemecké lode je to, že vláda považovala nasadenie svojho námorníctva dlhé roky za iba čisto teoretickú vec. „No a práve tu nás dlhodobé šetrenie na obranných kapacitách krajiny dobehlo,“ konštatoval Mölling s tým, že už pred inváziou Ruska na Ukrajinu nemeckí generáli varovali, že nemajú dostatok munície a zbraní ani len na „drobné“ misie ako tá v Červenom mori, nehovoriac o intenzívnej vojne, ako aktuálne zažíva momentálne Ukrajina. „Nemecko sa prebudilo do krutej reality a zistilo, že sa nevie chrániť samo a ani svoj blahobyt, lebo ochrana lodí v Červenom mori je ochrana aj nemeckých obchodných záujmov,“ uzavrel riaditeľ nemeckého inštitútu pre zahraničnú politiku Christian Mölling.

Yemen Israel Palestinians Čítajte viac Jemenskí povstalci sa vyhrážajú, že Červené more zmenia na červené. Od krvi

Na misii vydržala iba 57 dní

Fregatu Hessen vyslali do Červeného mora 23. februára po sérii útokov na obchodné lode. Veľké lodné spoločnosti začali obchádzať Červené more, ktoré je súčasťou najkratšej námornej trasy medzi Áziou a Európou, a odrazilo sa to na celosvetovej ekonomike.

Nemecké ministerstvo obrany uviedlo, že plavilo bezpečne odprevadilo cez oblasť operácií 27 obchodných lodí. V štyroch prípadoch boli drony a rakety húsíov úspešne odrazené, dodalo ministerstvo. Celkovo pokryla vojnová loď v oblasti operácie vyše 11.000 kilometrov.

Posádka poskytla zdravotnú prvú pomoc pri dvoch príležitostiach – vojakovi z partnerskej krajiny a členovi posádky obchodnej lode.

Nemecký minister obrany Boris Pistorius (tretí... Foto: SITA/AP, Christian Charisius
Germany Navy fregata Hessen Pistorius Nemecko Nemecký minister obrany Boris Pistorius (tretí zľava) sa rozpráva s vojakmi špeciálnych jednotiek nemeckého námorníctva na palube fregaty Hessen v Eckernfoerde na severe Nemecka v utorok 21. februára 2024.

Nemecký minister obrany Boris Pistorius na návšteve vojnovej lode niekoľko dní pred začiatkom jej misie vyhlásil, že ide o najnebezpečnejšiu námornú misiu za posledné desaťročia.

Červené more je najdôležitejšia námorná trasa z Ázie do Európy, ktorá potom prechádza Suezským prieplavom. Militantní húsíovia, spojenci Iránu, chcú prinútiť izraelské ozbrojené sily, aby skončili s operáciami v Pásme Gazy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Červené more #húsíovia #Suez