Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Jemenskí povstalci sa vyhrážajú, že Červené more zmenia na červené. Od krvi

Vodca jemenských povstalcov podporovaných Iránom Abd al-Malik al-Húsí v stredu vyzval krajiny, aby sa nezapájali do novej mnohonárodnej operácie pod vedením USA, ktorá má zaistiť bezpečnosť v Červenom mori. Označil ju za krok, ktorý zmení oblasť na bojisko.

20.12.2023 00:00
Yemen Israel Palestinians Foto:
Táto fotografia, ktorú zverejnilo Houthi Media Center, ukazuje húsijských ozbrojencov naskakujúcich na nákladnú loď Galaxy Leader v nedeľu 19. novembra 2023. Jemenskí Húsíjovia sa zmocnili lode v Červenom mori pri pobreží Jemenu po tom, čo sa vyhrážali, že zabavia všetky plavidlá vlastnené Izraelom.
debata

Jemenskí povstalci húsíovia budú pokračovať v útokoch na lode vlastnené Izraelčanmi alebo na tie, ktoré smerujú do izraelských prístavov, povedal povstalecký vodca v televíznom prejave. Dodal, že všetky ostatné lode sa budú v tejto oblasti pohybovať bezpečne.

Húsíovia zo solidarity s palestínskym hnutím Hamas útočia na lode v Červenom mori od minulého mesiaca a zaprisahali sa, že budú na lode spájané s Izraelčanmi útočiť aj ďalej, kým palestínske Pásmo Gazy nedostane potraviny a lieky, ktoré potrebuje. V polovici novembra povstalci uniesli plavidlo Galaxy Leader a odvtedy zadržiavajú jeho posádku.

Z Izreala je falošná zámienka

Lode bez prepojenia na Izrael sa však tiež evidentne stávajú terčom útokov, čo donútilo najväčšie lodné spoločnosti na svete pozastaviť prepravu cez Červené more do Suezského prieplavu. Spravil tak už dánsky prepravný kolos Maersk, ale i ropná spoločnosť British Petroleum (BP).

Jemenskí extrémisti, ktorí napádajú, ničia obchodné lode a unášajú posádky v duchu svojich tradícií vinia za to iných. Najmä Spojené štáty americké. „Najväčšou hrozbou pre medzinárodnú plavbu v tejto oblasti je krok Spojených štátov, ktorý má militarizovať Červené more, Adenský záliv a úžinu Báb al-Mandab,“ vyhlásil vodca militantov al-Húsí. „USA sa snažia premeniť oblasť na bojisko,“ dodal, kým jeho vojaci ostreľovali ďalšie obchodné lode smmerujúce do Európy.

Keď sa nahneváme, budeme zlí

Takisto pohrozil, že povstalci budú cieliť útoky na záujmy a lode USA, ak Washington začne vojnu s Jemenom. „Ak USA pošlú vojakov do Jemenu, mali by vedieť, že budú čeliť niečomu tvrdšiemu, než čomu čelili v Afganistane a čo ich postihlo vo Vietname,“ varoval vodca húsíov.

Vyzval krajiny, ktorých hranice tvorí Červené more, ako aj európske krajiny, aby sa nezapájali do novooznámenej operácie.

Spanielska fregata Mendez Nunez 2023  XL Čítajte viac Španieli posielajú svoje lode do Červeného mora chrániť bilióny eur a nízke ceny ropy

Spojené štáty informovali, že novú bezpečnostnú iniciatívu nazvanú Operácia Ochranca prosperity (Operation Prosperity Guardian), podporí niekoľko krajín vrátane Británie, Francúzska, Talianska, Nórska, Kanady, Španielska, Holandska a Bahrajnu.

Cieľom námornej operácie je ochrániť obchodné lode plaviace sa cez Sueazský prieplav, Červené more a Adenský záliv. Týmto koridorom totiž každoročne prejde tovar v hodnote až 12 percent svetového obchodu, čo je viac ako tri bilióny eur. Európske, či americké firmy odkázané na dovoz súčiastok, či materiálu z Ázie by sa tak mohli dostať do problémov, ak by sa jemenským extrémistom podarilo zastaviť lodnú dopravu v oblasti.

Trasa je zároveň aj ropnou tepnou medzi Perzským zálivom, Európu a USA. Narušenie dopravy v Červenom mori by mohli radikálne rozkolísať ceny ropy na svetových trhoch. Hlavným beneficientom by v takom prípade bol Irán, ktorý húsiov otvorene podporuje a sankciami zaťažené Rusko.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #konflikt #Jemen #Červené more #húsíovia #Adenský záliv