Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Robert Kaliňák rozosmial amerického ministra obrany, keď hovoril o stíhačkách F-16

Slovenský minister obrany Robert Kaliňák sa vo Washingtone stretol s americkým proťajškom Lloydom Austinom. Kaliňák Austinovi poďakoval za citeľnú podporu USA po roku 1989. "Neboli to ľahké roky," uviedol Kaliňák Okrem stíhačiek F-16, hovorili aj o vojenskej pomoci Ukrajine.

02.03.2024 01:59
Robert Kaliňák LLoyd Austin Pentagon Washington Foto:
Slovenský minister obrany Robert Kaliňák, vľavo, sa 1. marca 2024 vo Washingtone stretol s americkým šéfom rezortu obrany Lloydom Austinom.
debata (29)

Americký minister obrany vysoko ocenil zvýšené tempo modernizácie slovenských ozbrojených síl a približovanie sa ich schopností k armádam ostatných členských krajín NATO.

Slovensko poskytlo kritickú bezpečnostnú pomoc odvážnym obrancom Ukrajiny.
LLoyd Austin, americký minister obrany

„Nákup F-16 zo strany Slovenska ďalej posilní vaše modernizačné úsilie, ako aj naše bilaterálne vzťahy. Na našom partnerstve nikdy nezáležalo viac, najmä keď sme si teraz pripomenuli dva roky od Putinovej totálnej invázie na Ukrajinu,“ uviedol americký minister obrany Lloyd Austin s tým, že je vďačný za to, že Slovensko hostí jednu z predsunutých jednotiek pozemných síl NATO. „To ešte viac dokazuje váš hlboký záväzok voči aliancii,“ dodal.

Kaliňák: Sme malí, ale snažíme sa

Slovenský minister obrany Robert Kaliňák na stretnutí kontroval poďakovaním za pomoc Spojených štátov amerických v ťažkom období po roku 1989. „Vaša podpora bola mimoriadne citeľná,“ uviedol na stretnutí Kaliňák.

Zároveň pripustil, že v prípade mnohonárodnej brigády, ktorá je dislokovaná na Slovensku, zatiaľ nie je všetko v stopercentnom stave. „Ponáhľame sa, aby sme dobudovali potrebnú infraštruktúru,“ uviedol s tým, že sa Slocensko maximálne snaží pomôcť spoločnému úsiliu Aliancie. „Dúfam, že aj my nejako prispejeme svojimi malými zručnosťami a malou odbornosťou, ktorú v našom regióne máme,“ doplnil Kaliňák.

Prvá slovenská stíhačka F-16
Video
Prvé stíhacie lietadlo F-16 pre Slovensko je vyrobené, produkcia ďalších 13 pokračuje podľa plánu. Nové lietadlo ministrovi obrany Martinovi Sklenárovi predstavili v stredu 6. 9. 2023 vo fabrike v americkom meste Greenville v Južnej Karolíne. / Zdroj: TV Pravda

Veľkou témou spoločných rokovaní bola aj vojenská pomoc Ukrajine, ktorá je aktuálne pre predvolebné trenice a zaseknutý Kongres z americkej strany pozastavená. „Slovensko poskytlo kritickú bezpečnostnú pomoc odvážnym obrancom Ukrajiny a teším sa na diskusiu o spôsoboch, ako môžeme pokračovať v posilňovaní obrany Ukrajiny a posilňovaní východného krídla NATO,“ povedal americký minister Austin.

Kaliňák súhlasil s tým, že situácia je aktuálne veľmi vážna. „Toto je absolútne kritický rok a my sa snažíme urobiť všetko pre to, aby sme túto situáciu vyriešili. Nie je to ľahké, ale myslím si, že nakoniec príde ten čas, keď nájdeme riešenia a opäť sa k nám vráti mier,“ reagoval na Austina slovenský minister obrany Robert Kaliňák.

F-16 na veľkých oslavách SNP

zväčšiť Slovenská delegácia na čele s ministrom obrany... Foto: Ministerstvo obrany SR
kaliňák Slovenská delegácia na čele s ministrom obrany Robertom Kaliňákom si vo fabrike spoločnosti Lockheed Martin v americkom Greenville prevzala vo štvrtok 29. februára 2024 dva kusy stíhacích lietadiel F-16 Block 70.

Slovenský minister zároveň poďakoval USA aj za schválenie predaja stíhačiek F-16 Slovenskej republike. „Včera sme boli v Greenville (výrobný závod F-16, pozn. Defence News), takže sa vraciame späť na Slovensko bohatší o F-16,“ dodal s úsmevom Kaliňák, na čo sa schuti zasmial aj americký minister Lloyd Austin.

kaliňák Čítajte viac Kaliňák prevzal prvé dve stíhačky F-16 pre slovenskú armádu. Stroje zostávajú v USA na kontrolný výcvik

Ako ďalej dodal Kaliňák, tak ministerstvo obrany má v pláne zaradiť prvé tri stíhačky F-16, ktoré by mali po kontrolnom výcviku doraziť na Slovensko v júli, zaradiť do programu osláv 80. výročia Slovenského národného posvtania v Banskej Bystrici. „Bude to obrovská slávnosť a budem veľmi rád, že nové F-16 budú súčasťou programu ako symbol našej dlhoročnej spolupráce a úspešného priateľstva,“ uzavrel verejnú časť spoločného stretnutia s americkým ministrom obrany.

Kaliňák: A zľavička sa ešte nedala?

Minister obrany Kaliňák ešte začiatkom februára pripustil objednanie aj ďalších stíhačiek F-16. Potvrdil tiež, že chce rokovať s USA, či by sa zľava na vrtuľníky Viper dala preniesť alebo rozložiť napríklad na kúpu systému protivzdušnej obrany Patriot.

USA ponúkli Slovensku dvanásť vrtuľníkov Viper s príslušenstvom a vyše 500 rakiet AGM-114 Hellfire s výraznou zľavou ako náhradu za Ukrajine darované stíhačky MiG-29.

DN - F16 Stihacka Ilustracka Čítajte viac Kto bude pilotovať slovenské F-16? Stíhači migov sú príliš starí

Slovenská republika by za techniku mala zaplatiť približne 340 miliónov dolárov, pričom jej hodnota je vyše jednej miliardy eur. Bojové vrtuľníky v súčasnosti nie sú vo výzbroji Ozbrojených síl SR, išlo by teda o úplne novú bojovú spôsobilosť.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Pentagon #Washington #Robert Kaliňák #stretnutie #Ukrajina #stíhačka F-16 #F-16 #Lloyd Austin