Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Kto bude pilotovať slovenské F-16? Stíhači migov sú príliš starí

Kým slovenská armáda nevie, čo o tri roky urobí s nepotrebnými stíhačkami MiG 29, už teraz vie, čo spraví s ich pilotmi. Americké stíhačky F-16 by mali prísť na Slovensko o tri roky a nahradia tak ruské Mig-29, ktoré slovenské letectvo získalo v rámci deblokácie ruského dlhu ešte v roku 1995. Ich plánovaná technická životnosť bola 30 rokov.

26.11.2019 09:00
DN - F16 Stihacka Ilustracka Foto:
Kto bude pilotovať slovenské F-16? Stíhači migov sú príliš starí
debata

**Nie sú starí, ale… **

Aktuálne má Slovensko vyškolených 22 pilotov, ktorí môžu lietať na stíhačkách MiG-29. Priemerný vek bojových pilotov je podľa veliteľa vzdušných síl Ľubomíra Svobodu 39 rokov. „Pilot taktického letectva môže lietať na nadzvukových alebo podzvukových lietadlách OS SR spravidla do 55 rokov, ak každý rok úspešne absolvuje leteckú lekársku prehliadku,“ uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

Súčasní piloti MiG-29 by tak lietať na F-16 ešte teoreticky zvládli. No podľa ministerstva sú na to už starí. Rezort obany do USA na výcvik pilotáže F-16 pošle úplných nováčikov. Počet pilotov a obslužného personálu zostane rovnaký ako pri migoch. V súvislosti s nákupom stíhacích lietadiel F-16 "sa bude preškoľovať, alebo absolvuje výcvik 22 pilotov a 160 príslušníkov pozemného technického personálu. V závislosti od požiadaviek na personál bude v budúcnosti možné tento počet navýšiť,“ konštatovala hovorkyňa Capáková.

Do USA už aktuálne poslali prvú várku šiestich vojenských pilotov, ktorí sa budú v USA prakticky od nuly učiť lietať na nadzvukových stíhačkách. Rezort posiela do USA na tri roky mladých absolventov, aby potom čo najdlhšie slúžili v letectve.

O prácu neprídu

Piloti súčasných stíhačiek by sa však o prácu nemusia obávať aj keby sa rozhodli ostať v ozbrojených silách. Podľa Capákovej bude pilotom migov ponúknutá možnosť pokračovať v služobnom pomere vo svojej odbornosti. „Ozbrojené sily SR majú záujem využiť ich skúsenosti a vedomosti aj pre výcvik nového leteckého personálu,“ dodala Capáková. Pre stíhacích pilotov môže byť však väčším lákadlom, ako na zemi školiť nováčikov, komerčný letecký sektor.

Na americké stíhačky nelákajú

Podľa ministra obrany Petra Gajdoša zaujem o vstup do ozbrojených síl stagnuje. Náborové video na získanie pilotov stíhacích lietadiel ukazuje len súčasné Mig-29, ktoré o tri roky, teda skôr ako by sa z regrúta stal pilot, v službe skončí. O nových lietadlách vo videu nie je ani slovo.

**Čo s migmi? Ministerstvo nevie **

Ministerstvo obrany na otázku Defence News, či už je jasné, čo sa o tri roky stane s migmi, odpovedalo nejednoznačne. „Do úvahy prichádza viacero alternatív, o konečnom riešení bude rezort obrany včas informovať,“ uviedla hovorkyňa Capáková. Jednou z alternatív je predaj stíhačiek ako funkčných strojov do inej krajiny, ďalšou možnosťou je rozpredaj na súčastky alebo dokonca po delaborácii a odstránení vojenského materiálu ako nefunkčný šrot, no a ďalšou možnosťou je maďarský scenár. Tam skončili vyradené stíhačky v technickom múzeu alebo odložené a nestrážené v poli.

(zaujímavosť: Vo videonahrávke je možné vidieť opustené Mig-21 a SU-22. Podľa informácií IAF, Mig-21S vzdušných síl Indie nedávno" zostrelil pakistánsku F-16":[https://economictimes.indiatimes.com/…68781278.cms] americkej výroby.)

Stíhačky z USA priletia cez Island

Defence News sa v súvislosti s dodávkou lietadiel aj pýtal, či už je jasné, ako sa lietadlá z amerického závodu Greenville v Južnej Karolíne dostanú na Slovensko.

Prvé štyri americké stroje by k nám mali doraziť už v roku 2022. Absolvujú prelet Atlantiku. Lietadlá majú s prídavnými nádržami maximálny dolet 4220 km. Do úvahy preto pripadá medzipristátie na americkej základni v Keflavíku na Islande. Zvyšných desať strojov potom dorazí do konca roka 2023.

Obchod za viac ako 1,5 miliardy eur

Nákup 14 stíhačiek je najväčší jednorázový modernizačný projekt v histórii samostatného Slovenska. Základná zmluva za 800 miliónov dolárov zahŕňa nákup a údržbu najnovšej verzie F-16V Block 70/72 pre vzdušné sily OS SR. Celková hodnota zmluvy vrátane výcviku personálu, munície a dvojročnej logistickej pomoci predstavuje 1,59 miliardy eur.

MO SR sa aktuálne chystá zaplatiť druhú splátku. Jej výška je síce neverejná, no podľa informácií Defence News sa pohybuje na úrovni okolo 500 miliónov eur. To predstavuje zhruba 30 percent ročného rozpočtu MO SR.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MiG-29 #piloti #OS SR #MO SR #F-16