Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Česko dodá Ukrajine takmer milión delostreleckých granátov. Tají odkiaľ

Český prezident generál Petr Pavel oficiálne oznámil, že pre Ukrajinu získali mimo EÚ 800-tisíc kusov delostreleckej munície a jej dodanie je otázkou týždňov.

18.02.2024 05:45
munícia 155 mm delostrelectvo Foto:
Česká republika našla mimo EÚ 800-tisíc kusov delostreleckej munície pre Ukrajinu, ktoré v priebehu pár týždňov dokážu prepraviť na bojisko. Chýbajú iba peniaze. Na ilustračnej snímke americkí vojaci rozbaľujú 155 mm muníciu počas cvičenia v Nemecku.
debata

Česko podľa prezidenta Petra Pavla našlo v zahraničí zdroje munície, ktoré by Ukrajine mohlo dodať do niekoľkých týždňov, ak sa vyrieši financovanie. Vyhlásil to na bezpečnostnej konferencii v Mníchove.

„V tejto chvíli sme našli pol milióna kusov munície s kalibrom 155 mm a 300.000 kusov munície s kalibrom 122 mm, ktoré budeme schopní doručiť do niekoľkých týždňov, ak rýchlo vyriešime financovanie,“ spresnil Pavel. Dodal, že sa obrátia na Nemecko, USA a Švédsko, prípadne ďalšie krajiny.

ČR sa podľa jeho slov rozhodla hľadať muníciu pre Ukrajinu po celom svete. Podobný prístup uplatňuje aj Dánsko, Holandsko či Kanada, doplnil český prezident. Kde našli muníciu pre Ukrajinu prezident nepovedal.

Neuviedla to ani ministerka obrany Jana Černochová (ODS), ktorá tvrdí, že krajiny podmieňujú spoluprácu tým, že konkrétne údaje o nich nebudú zverejnené.

Bruselský server Politico začiatkom februára napísal, že Česká republika má záujem napríklad o muníciu od zbrojárskych spoločností v Južnej Kórei, Turecku a Juhoafrickej republike.

Cieľom je maximálne posilniť ukrajinskú obranu, aby mohla chrániť životy svojich vojakov, čo najviac opotrebovať ruské sily, aby si Ukrajinci udržali pozície, ktoré teraz majú a nedovoliť Rusku, aby dosiahlo nejaké významné úspechy.

pavel Čítajte viac Český prezident: Kto rozpráva ako Fico, vážne klame!

Situácia na bojisku sa podľa Pavla za posledný rok významne zmenila a na mnohých miestach nie je dobrá. Podotkol, že Rusko sa zo svojich chýb poučilo a zmenilo taktiku. Ekonomiku premenilo na vojnovú, vyrába viac zbraní, nezáleží mu na ľudských zdrojoch a prostriedky na mobilizáciu má stále oveľa väčšie ako v prípade Ukrajiny.

„Putin pred (marcovými) prezidentskými voľbami pracuje na nejakom viditeľnom úspechu,“ zdôraznil prezident ČR.

Úlohou Západu je preto podľa neho byť v hľadaní dodávok zbraní tak inovatívny a flexibilný, ako sú ukrajinskí vojaci na bojisku. „Musíme podporiť investície do európskeho obranného priemyslu a zvýšiť jeho kapacitu. V stávke je sloboda a bezpečnosť Európy. Akýkoľvek úspech Ruska ho len povzbudí k ďalšej agresii,“ napísal neskôr na Twitteri.

Na konferencii dodal, že Európa by nemala čakať na rozhodnutie Spojených štátov o balíku pomoci Ukrajine, ale mala by konať okamžite.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #munícia #Ukrajina #Petr Pavel #český prezident