Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Microsoft dostane 10 miliárd neprávom, tvrdí Amazon. Kontrakt napadne na súde

Amazon ostro protestuje proti rozhodnutiu ministerstva obrany Spojených štátov amerických. To pridelilo kontrakt za desať miliárd dolárov spoločnosti Microsoft na budovanie prvého „war cloudu“ pre Pentagon, Svoj zámer napadnúť rozhodnutie vlády oznámila dcérska spoločnosť Amazonu, Amazon Web Services.

18.11.2019 18:18
DN - Thomas Jensen QTEj KMMq Q Unsplash
Microsoft dostane 10 miliárd neprávom, tvrdí Amazon. Kontrakt napadne na súde
debata

(O miliardovom projekte Pentagonu sme písali tu)

„AWS je výnimočne skúsená a kvalifikovaná spoločnosť na poskytovanie špeciálnej technológie, ktorú americká armáda potrebuje a je naďalej odhodlaná podporovať úsilie modernizácie ministerstva obrany,“ uviedol hovorca spoločnosti AWS Drew Herdener pre Nextgov.

Amazon poskytuje svoje služby Ústrednej spravodajskej službe (CIA). Považuje sa preto za serióznejšieho dodávateľa. Podľa Herdenera Amazon ministerstvo obrany učinilo tento krok pod politickým tlakom. „Sme tiež presvedčení, že pre našu krajinu je rozhodujúce, aby vláda a jej zvolení predstavitelia riadili obstarávanie objektívne a spôsobom, ktorý je bez politického vplyvu,“ dodal.

Microsoft sa nevyjadril Microsoft sa k vyjadreniu Amazonu zatiaľ nehodlá vyjadrovať. Pre spoločnosť ide u kľúčovú zmluvu za 10 miliárd dolárov. Referencie od významného klienta, akým je Pentagon, mu môžu pomôcť pri získavaní ďalších zákaziek. Vo finále tendra sa Microsoft stretol s konkurenčným Amazonom, ktorý bol spočiatku považovaný za favorita, keď Pentagon v roku 2017 začal podrobne popisovať svoje požiadavky na cloud. Amazon však poškodila žaloba od spoločnosti Oracle, ktorá bola vylúčená už v prvom kole. Amazonu nemusel pomôcť ani fakt, že šéf spoločnosti, Jeff Bezos, vlastní noviny The Washington Post, ktoré opakovane kritizujú Trumpovu administratívu.

Amazon rovnako informoval, že proti rozhodnutiu Pentagonu sa odvolá. Oficiálne odvolanie podľa BBC plánuje na neskôr.

debata chyba
Viac na túto tému: #Amazon #Pentagon #JEDI #Mircosoft