Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Možné iba v Rusku: Vidiecky súd uvalil väzbu na Garriho Kasparova, ktorý žije v USA a má chorvátske občianstvo

Súd v odľahľom ruskom meste Syktyvkar nariadil v neprítomnosti vziať do väzby exilových opozičných politikov Garriho Kasparova a Gennadija Gudkova, Jevgeniju Čirikovovú a Ivana Ťutrina. Ani jeden v Rusku pre istotu nežije.

25.04.2024 13:39
kasparov Foto:
Gary Kasparov žije striedavo v New Yorku a v Chorvátsku. Kasparov má od roku 2014 aj chorvátske občianstvo.
debata

Ako v noci na štvrtok informovala stanica Rádio Slobodná Európa (RFE/RL), súd v meste Syktyvkar v Komijskej republike na severovýchode európskej časti Ruska nariadil ich vzatie do väzby na dva mesiace na základe obvinenia z vytvorenia teroristickej bunky, jej vedenia, financovania teroristických aktivít a ich verejného schvaľovania.

kasparov Čítajte viac V Sovietskom zväze bol supehviezda. Teraz ho považujú za teroristu

V prípade, že ich súd uzná za vinných, hrozí im až 20 rokov väzenia. Súd asi 1300 kilometrov severovýchodne od Moskvy v meste veľkom ako Košice nešpecifikoval, na základe čoho štvoricu politikov stíha.

Provinčné mesto Syktykar je 17 hodín autom... Foto: Lukáš Milan, Defence News
Syktyvkar mesto Rusko mapa Provinčné mesto Syktykar je 17 hodín autom severovýchodne od Moskvy a má zhruba 250 000 obyvateľov, teda ako slovenské Košice.

Rádio Slobodná Európa predpokladá, že zrejme ide o ich aktivity súvisiace s činnosťou organizácie Fórum slobodného Ruska, v ktorej všetci štyria pôsobia. Je to konferencia predstaviteľov ruskej opozície, ktorá sa koná vo dvakrát ročne v niektorej z metropol pobaltských štátov.

Organizáciu založili Kasparov a bývalý výkonný riaditeľ hnutia Solidarita Ivan Ťutrin.

Vo februári 2023 ju generálna prokuratúra Ruskej federácie označila za nežiaducu organizáciu. Všetci politici boli dávnejšie zaradení do zoznamu tzv. zahraničných agentov, ktorý ruské ministerstvo spravodlivosti pravidelne aktualizuje a rozširuje.

Chorvátsky terorista Kasparov

Najúspešnejší a najmladší šachový veľmajster Garry Kasparov (60) dlhodobo kritizuje šéfa Kremľa Vladimira Putina a odsudzuje aj ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine. V roku 2008 sa pokúsil uchádzať sa o úrad prezidenta, ale zo súboja odstúpil po tom, ako podľa vlastných slov čelil obštrukcii z oficiálnych mi­est.

Ruská Federálna služba pre finančný monitoring (Rosfinmonitoring) Kasparovo zaradenie do databázy „teroristov a extrémistov“ neodôvodnila. Toto opatrenie však umožňuje ruským úradom zmraziť menovaným osobám bankové účty bez potreby súdneho príkazu.

Kasparov pred viac ako desiatimi rokmi odišiel do exilu a odvtedy žije striedavo v Spojených štátoch amerických a Chorvátsku, kde v roku 2014 získal občianstvo. V súčasnosti pôsobí ako predseda neziskovej organizácie Human Rights Foundation.

Vlani tiež vyzval Západ, aby pokračoval v podpore Kyjeva v boji proti ruskej invázii. Vyjadril tiež presvedčenie, že predpokladom demokratickej transformácie v Rusku je, že Ukrajina musí Moskvu vojensky poraziť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #súd #väzba #Garry Kasparov