Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

V Sovietskom zväze bol supehviezda. Teraz ho považujú za teroristu

Šachový veľmajster Garry Kasparov je oficiálne v Rusku vedený ako terorista a extrémista.

06.03.2024 20:00
kasparov Foto:
Garry Kasparov
debata

Rusko zaradilo na svoj oficiálny zoznam „teroristov a extrémistov“ opozičného politického aktivistu a šachového veľmajstra Garryho Kasparova.

Kasparov (60) dlhodobo ostro kritizuje šéfa Kremľa Vladimira Putina a odsudzuje aj ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine. V roku 2008 sa pokúsil uchádzať sa o úrad prezidenta, ale zo súboja odstúpil po tom, ako podľa vlastných slov čelil obštrukcii z oficiálnych mi­est.

Ruská Federálna služba pre finančný monitoring (Rosfinmonitoring) Kasparovo zaradenie do databázy „teroristov a extrémistov“ neodôvodnila. Toto opatrenie však umožňuje ruským úradom zmraziť menovaným osobám bankové účty bez potreby súdneho príkazu.

Takéto označenie je podľa ľudskoprávnych skupín len ďalším nástrojom, ktorý Kremeľ využíva na umlčanie svojich kritikov. Moskva tiež používa termín „zahraničný agent“ na označenie osôb, ktoré považuje za nepriateľov Ruskej federácie.

Kasparov pred viac ako desiatimi rokmi odišiel do exilu a odvtedy žije v Spojených štátoch a Chorvátsku, kde v roku 2014 získal občianstvo. V súčasnosti pôsobí ako predseda neziskovej organizácie Human Rights Foundation.

Vlani tiež vyzval Západ, aby pokračoval v podpore Kyjeva v boji proti ruskej invázii. Vyjadril tiež presvedčenie, že predpokladom demokratickej transformácie v Rusku je, že Ukrajina musí Moskvu vojensky poraziť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Rusko #Vladimir Putin #KGB #Garry Kasparov