Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Proruského fašistu z nemeckej AfD zbavili imunity

Napriek otvorenému neonacizmu a podpore režimu Vladimira Putina je strana AfD v spolkovej republike Durínsko najsilnejšou stranou a stále vedie prieskumy pred voľbami 1. septembra.

11.03.2024 10:00
AfD / Alternatíva pre Nemecko / Foto: ,
debata

Parlamentný výbor pre spravodlivosť v nemeckej spolkovej krajine Durínsko opätovne zrušil prominentnému krajne pravicovému politikovi Björnovi Höckemu imunitu pred trestným stíhaním. Höcke čelí obvineniam z úmyselného použitia zakázaného nacistického sloganu.

V Nemecku je Höcke známy svojimi burcujúcimi výrokmi. Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV) ho považuje za pravicového extrémistu. Súd v roku 2019 rozhodol, že Höckeho možno označiť za „fašistu“, čo je podľa verdiktu „založené na vierohodných faktoch“.

Vladimír Sergijenko Čítajte viac Zakážu nemeckú stranu AfD vďaka odhalenému ruskému špiónovi?

V Durínsku sa krajinské voľby uskutočnia 1. septembra a práve Höcke je popredným kandidátom svojej strany. AfD v súčasnosti v tejto spolkovej krajine v prieskumoch spoľahlivo vedie.

Samotný Höcke na platforme X napísal, že imunity bol zbavený už dovedna ôsmy raz a namietal, že tým bol zbavený aj práva na slobodu prejavu. Zároveň pripomenul, že jeho strana je v Durínsku najsilnejšia, cituje DPA.

Höcke počas prejavu 29. mája 2021 v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko pred zhromaždeným davom vyhlásil: „Všetko pre našu vlasť, všetko pre Sasko-Anhaltsko, všetko pre Nemecko.“

Záverečná časť tejto vety pritom patrila k mottu polovojenského krídla nacistickej strany – Sturmabteilung – známeho aj ako „hnedé košele“, ktoré sa podieľalo na pouličných bitkách, politickom násilí a zastrašovaní s cieľom urýchliť uchvátenie moci Adolfom Hitlerom.

Prokuratúra v Halle tvrdí, že Höcke tento slogan použil vedome a v tejto súvislosti už podala aj žalobu, pričom politik sa má v tomto prípade postaviť pred súd v polovici apríla.

Opätovne mal tento slogan v jeho podaní zaznieť počas prejavu v meste Gera v decembri minulého roka; oba trestné konania prokuratúra v Halle spojí, spresňuje denník Süddeutsche Zeitung.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #fašizmus #neonacizmus #AfD