Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Odvolaný hrdina Ukrajiny generál Zalužnyj musí odísť z Kyjeva

Ukrajinského generála Valerija Zalužného, ktorého vo februári odvolali z postu hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny, vymenovali do funkcie ukrajinského veľvyslanca v Spojenom kráľovstve.

07.03.2024 19:10
Russia Ukraine War rusko ukrajina Valerij Zalužný Foto:
Velerij Zalužný bude v Londýne veľvyslancom Ukrajiny.
debata

„Vo štvrtok 7. marca 2024 schválil prezident Ukrajiny kandidatúru Valerija Zalužného na post mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Ukrajiny v Spojenom kráľovstve,“ uvádza sa vo vyhlásení ukrajinského rezortu diplomacie.

Zalužnyj sa v prvých dňoch invázie v roku 2022 významne podieľal na obrane Kyjeva a na znovuzískaní území na východe a juhu Ukrajiny. Ukrajinské médiá mu dali prezývku „železný generál“. Medzi obyvateľstvom je vnímaný ako vojnový hrdina a podľa prieskumov verejnej mienky je ešte populárnejší než prezident Zelenskyj, informovala nedávno agentúra DPA.

Valerij Zalužnyj Čítajte viac Zelenský má problém. Jeho generálovi Ukrajinci veria viac ako jemu.

Z funkcie hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny, ktorú zastával od júla 2021, ho 8. februára odvolal prezident Zelenskyj. Na čele armády Zalužného nahradil Olexandr Syrskyj, ktorý predtým velil ukrajinským pozemným silám.

O Zalužného odvolaní sa pritom špekulovalo už dlhšie predtým, než ju Zelenskyj oznámil. Dôvodom mali byť podľa medializovaných správ nezhody generála s prezidentom, ako aj neúspech neúspech vlaňajšej letnej protiofenzívy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #veľvyslanec #Ukrajina #Volodymyr Zelenskyj #Valerij Zalužnyj