Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Zelenský má problém. Jeho generálovi Ukrajinci veria viac ako jemu.

Nevydarená letná protiofenzíva ale i rastúce napätie medzi kanceláriou ukrajinského prezidenta a velením armády vyvoláva otázky nad budúcnosťou generála Zalužného. Tomu však verí viac Ukrajincov ako prezidentovi Zelenskému.

20.12.2023 00:00
Valerij Zalužnyj Foto:
Ukrajinský generál a hlavný veliteľ Valerij Zalužnyj sa teší väčšej dôvere Ukrajincov ako prezident Volodymyr Zelensky.
debata

Väčšina obyvateľov Ukrajiny by nepodporila odvolanie Valerija Zalužného z postu vrchného veliteľa ozbrojených síl. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktoré v stredu zverejnil Kyjevský medzinárodný sociologický inštitút (KIIS).

Veria mu viac ako prezidentovi

Odvolanie Zalužného z funkcie by na základe výsledkov prieskumu podporili iba dve percentá respondentov, kým 72 percent by takýto krok vnímalo negatívne. Zalužnému dôveruje až 92 percent opýtaných. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj má 77-percentnú dôveru. Prieskum sa uskutočnil 4. až 10. decembra na vzorke 1200 respondentov.

Zalužnyj velil letnej ukrajinskej protiofenzíve, ktorej sa však nepodarilo dosiahnuť významné územné zisky. Už tu sa ukázali nezhody s prezidentom. Kým Zelenskyj preferoval postup podľa západných poradcov, teda všetko alebo nič úderom na jednom mnnieste, Zalužnyj sa snažil presadiť opatrnejší postup s nižšími stratami na životoch. Robustná obranná línia Rusov a milióny pozemných mín v mieste zamýšľaného hlavného útoku nakoniec dala za pravdu generálovi Zalužnému.

Zalužnyj Čítajte aj Zalužnyj vraj chystá prevrat, Zelenskyj ho odvolá... Po nezhodách prichádzajú fámy

Ten si vysokú popularitu získal ešte po minuloročných vojenských úspechoch, ktoré dosiahol pri oslobodzovaní ukrajinského územia na jeseň 2022.

Ukrajinský prezident v utorok počas tlačovej konferencie poprel, že by medzi ním a Zalužným panoval rozkol. Ich vzájomný vzťah označil za profesionálny. Dodal však, že od vojenského vedenia očakáva konkrétne výsledky.

Špekulácie o napätí medzi oboma mužmi sa objavili v novembri po tom, ako Zalužnyj vyhlásil, že vojna sa dostala do mŕtveho bodu. Prezidentská kancelária však v reakcii toto tvrdenie poprela.

Zalužnyj navyše minulý týždeň kritizoval Zelenského rozhodnutie prepustiť v rámci protikorupčnej akcie niekoľkých vedúcich lokálnych náborových kancelárií.

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Rusko #spor #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj #Valerij Zalužnyj