Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Americký minister obrany je opäť v nemocnici

Príčinou boli tentoraz symptómy naznačujúce vznikajúci problém s močovým mechúrom. Oznámil to hovorca Pentagónu Pat Ryder.

12.02.2024 02:28
Lloyd Austin Foto: ,
Americký minister obrany Lloyd Austin
debata

Ryder dodal, že o hospitalizácii bol informovaný Biely dom, Kongres i predseda Zboru náčelníkov štábov a Austin bude naďalej vykonávať svoje povinnosti z nemocnice. V krajnom prípade prevezme povinnosti ministra obrany jeho zástupkyňa Kathleen H. Hicksová.

Podľa DPA bezpečnostná služba ministerstva obrany odviezla 70-ročného Austina na vojenskú kliniku neďaleko Washingtonu o 14.20 h miestneho času (20.20 h SEČ).

Lloyd Austin Čítajte viac Najsilnejšiu armádu sveta riadi minister obrany zo spálne

Austinovi v decembri diagnostikovali skoré štádium rakoviny prostaty. Po menšej operácii vykonanej 22. decembra sa najprv vrátil domov, no 1. januára ho pre komplikácie prijali do Vojenskej nemocnice Waltera Reeda.

Biely dom o tom však bol informovaný až 4. januára a Kongres o deň neskôr. Americký prezident Joe Biden sa o zdravotných problémoch Austina dozvedel až 9. januára. Biely dom a Pentagón začali interné vyšetrovanie, prečo sa tak stalo.

Austin sa vrátil do Pentagónu 29. januára. Krátko predtým dvaja lekári po absolvovaní pooperačného vyšetrenia uviedli, že ministrova rakovina bola „liečená včas a účinne“ a prognóza uzdravenia je „výborná“.

Republikánski kongresmani vyzvali na odvolanie šéfa Pentagónu. Demokrat Biden kritizoval nedostatok komunikácie zo strany ministerstva, no povedal, že Austinovi naďalej dôveruje.

Austin sa za utajovanie svojich predchádzajúcich pobytov v nemocnici 1. februára ospravedlnil. Vtedy povedal, že sa stále zotavuje, trpí bolesťami nôh a na presun v priestoroch Pentagónu používa golfový vozík.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Pentagon #Biely dom #americký minister obrany #Lloyd Austin #hospitalizícia