Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Štátne pozemky v Tatrách predalo ministerstvo obrany firme napojenej na J&T

Ďalšia firma priamo napojená na ministerstvo obrany krátko pred voľbami predala lukratívny pozemok podozrivo pod cenu. Podobne ako v Malackách ministerská akciovka Horezza a.s. predala 6 000 metrov štvorcových v Tatranskej Lomnici po 38,5 eura za meter štvorcový, pritom bežná cena sa v tejto vychytenej lokalite blízko najdlhšej zjadovky na Slovensku pohybuje od 80 až do 200 eur za meter štvorcový.

09.03.2020 12:47
DN - Pozemok Tatry Google Earth
Štátne pozemky v Tatrách predalo ministerstvo obrany firme napojenej na J&T
debata

Pozemky kúpili kamaráti J&T

Pozemky v intraviláne Tatranskej Lomnice kúpila pomerne neznáma firma FBS Group s.r.o. Jej majiteľom je Jozef Jágrik (36) z Považskej Bystrice. Ten istý Jágrik je aj zakladateľom a akcionárom oveľa známejšej a väčšej firmy ESIN group. Tá pôsobí prioritne v poľnohospodárstve a je prepojená na rôzne firmy z portfólia J&T. ESIN Group úzko spolupracuje naprílad s firmou Sanargo zo skupiny J&T. Sanargo tiež prebralo od ESINU časť ich poľnohospodárskeho biznisu.

Zároveň J&T banka financuje niektoré projekty ESINu. Jágrikova firma ESIN ale aj FBS group sa aktuálne sústredí na turizmus, slnečné elektrárne a development. ESIN už vlastní iné pozemky a developerský projekt priamo v Tatranskej Lomnici. Ide o rezidenciu Kukučka, ktorá sa volá po jednom zo spolumajiteľov Esinu. Ide o Tomáša Kukučku. Priamo v rezidencii Kukučka si píše trvalý pobyt majiteľ Esinu a kupca pozemkov Jozef Jágrik.

Deň pred voľbami

Zmluvu podpísala ministerská akciovka Horezza a.s. iba deň pred voľbami 28. februára 2020. Hovorkyňa MO SR Danka Capáková pre denník Sme konštatovala, že Horezza je samostatná akciová spoločnosť a hospodári samostatne. To však nie je úplne pravda, lebo stopercentným akcionárom je práve ministerstvo obrany a práve minister Peter Gajdoš (SNS) je valným zhromaždením spoločnosti. Navyše predaje nehnuteľného majetku musia mať predchádzajúci súhlas ministerstva obrany.

Horezza je štátna akciovka, ktorá spravuje pôvodne vojenské rekreačné strediská. Po zmenách jej zostali už iba hotely pod značkou Granit Hotels v Piešťanoch, Tatranských Zruboch a na Smrekovici.

Podobne aj v Malackách

Defence News nedávno informovalo, že iná ministerská firma – Vojenské lesy a majetky š.p. predal krátko pred voľbami lukratívne pozemky priamo v Malackách. A nielen to. Súčasťou predaja bol aj projekt vybudovania bytových domov. Na projekt už vydalo mesto Malacky územné rozhodnutie. Ministerstvo obrany tiež konštatovalo, že VLM hospodária samostatne. Pozemok o rozhlohe 11 000 metrov štvrocových predal štátny podnik 1,420 milióna eur. Podobné pozemky sa pritom v Malackách predávajú za dvojnásobok.

debata chyba
Viac na túto tému: #NKÚ #kauza #J&T #predaj pozemkov #MO SR #Horezza