Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Ministerstvo obrany hľadá dve tisíc vojakov

Ministerstvo obrany chce v roku 2024 začať plniť prísľub voči NATO, podľa ktorého majú výdavky na obranu dosiahnuť úroveň dve percentá hrubého domáceho produktu (HDP). Ráta tiež s postupným zvyšovaním počtu profesionálnych vojakov. Vyplýva to zo Smernice pre obranné plánovanie na roky 2021 - 2026, ktorú v stredu schválila vláda.

13.11.2019 07:18
DN - Foto:
Ministerstvo obrany hľadá dve tisíc vojakov
debata

„SR presadzuje svoje bezpečnostné záujmy v zhoršenom a dynamicky meniacom sa bezpečnostnom prostredí, ktoré sa vyznačuje najmä nestabilitou, neurčitosťou a nízkou predvídateľnosťou jeho vývoja,“ konštatuje sa v materiáli. Za kľúčový prvok, ktorý vplýva na rozvoj obranných kapacít a spôsobilostí SR, označuje smernica ciele spôsobilostí NATO pre SR.

Rezort hľadá ďalších 2000 vojakov

Ministerstvo má do ďalších rokov ambíciu zvýšiť počet profesionálnych vojakov. V roku 2021 na 14.562, v roku 2026 chce zamestnávať 16.716 vojakov. Mierne by mali vzrásť aj počty zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme – zatiaľ čo v roku 2021 udáva rezort číslo 6433, o päť rokov neskôr by ich chcel mať 6492.

Dve miliardy eur na obranu

Obranné výdavky sa majú zvyšovať. Cieľom je dosiahnuť úroveň dve percentá HDP do roku 2024, čo predstavuje zhruba dve miliardy eur. Na modernizáciu výzbroje, techniky a komunikačných a informačných systémov OS SR sa má podľa kritérií NATO vyčleňovať z obranných výdavkov minimálne 20 percent, teda 400 miliónov eur ročne.

Praslavice / Česká armáda / Českí vojaci / Český vojak / ČRVojak / Čítajte viac Česká armáda modernizuje zbrane desaťkrát rýchlejšie ako tá slovenská

V aktuálne navrhovanom rozpočte na rok 2020 má ministerstvo obrany naplánované výdavky vo výške 1,6 miliardy, čo zodpovedá zhruba 1,6 percenta HDP a na rozvoj obrany je zatiaľ vyčlenených 560 miliónov eur, teda až 35 percent rozpočtu MO SR. Slovensko by tak malo splniť sľub z roku 2014, kedy na samite NATO vo Walese prezident Andrej Kiska sľúbil, že do roku 2020 Slovensko na obranu vyčlení minimálne 1,6 percenta HDP krajiny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #vojaci #NATO #dve percentá #OS SR #MO SR #obranné plánovanie