Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Američania úspešne otestovali Trumpovu "super-duper" zbytočnú hypersonickú strelu

Americké vzdušné sily oznámili v utorok úspešnú skúšku roky nespoľahlivej hypersonickej strely odpaľovanej zo vzduchu typu AGM 183 ARRW.

20.03.2024 11:33
200808-F-DB956-0290 AM 183 ARRW Foto:
Členovia testovacieho tímu AGM-183A ARRW vykonávajú záverečné prípravy pred skúšobným letom hypersonickej zbrane na leteckej základni Edwards v Kalifornii.
debata

Americké sily otestovali hypersonickú strelu ARRW pomocou bombardéra B-52, ktorý štartoval z vojenskej základne na tichomorskom ostrove Guam. Hoci vzdušné sily vo vyhlásení skúšku označili za úspešnú, nespomenuli rýchlosť, ktorou raketa letela. V minulosti systém ARRW dosiahol rýchlosť prevyšujúcu päťkrát rýchlosť zvuku.

Super duper strela

Hypersonickú strelu vtedajší prezident USA Donald Trump počas brífingu 15. mája 2020 nazval „super-duper raketou,“ ktorá je schopná letieť 17-krát rýchlejšie ako doterajšie americké rakety vo výzbroji amerických ozbrojených síl. To je však hlúposť, lebo by to znamenalo, že súčasné americké rakety by podľa Trumpovek matematiky lietali pomalšie ako jazdil Valentino Rossi na motorke počas tréningu – menej ako 300 km/h.

Objednaná, zrušená, úspešná, zbytočná

V auguste 2018 za administratívy Donalda Trumpa si ministerstvo obrany objednalo od spoločnosti Lockheed Martin za 480 miliónov dolárov vývoj hypersonickej zbrane odpaľovanej zo vzduchu. Výsledná strela AGM-183A ARRW („Arrow“) absolvovala v júni 2019 úvodnú letovú skúšku na palube lietadla B-52 amerického letectva.

zväčšiť Takto si marketingové oddelenie spoločnosti... Foto: Lockheed Martin
Lockheed Martin AGM 183 ARRW ilustration Takto si marketingové oddelenie spoločnosti Lockheed Martin predstavuje odpaľovanie rakety AGM-183A ARRW zo strategického bombardéra B-52. Jedna strela vychádza na 18 miliónov dolárov, čo extrémne veľa.

Vo februári 2020 Trumpova administratíva navrhla 23 % zvýšenie financovania hypersonických zbraní a v tom istom mesiaci americké letectvo oznámilo, že sa rozhodlo pokračovať v akvizícii rakety AGM-183A.

Testovanie zbrane sprevádzala séria neúspešných pokusov a zlyhaní čí už nosiča alebo zrýchľovacej rakety.

Začiatkom roka 2023 Rozpočtový úrad Kongresu (CBO) odhadol, že prvá výrobná séria 300 kusov ARRW bude mať jednotkové náklady 14,9 milióna dolárov na raketu a celkové náklady na program 5,3 miliardy dolárov vrátane integrácie a 20 rokov údržby.

Pri výrobe 100 kusov by každý exemplár stál 18 miliónov USD a náklady na program by boli 2,2 miliardy dolárov.

Administratíva demokratického prezidenta Joe Bidena nebola z hypersonickej super-duper drahej rakety až taká nadšená a v roku 2023 oznámila, že v programe nebude pokračovať pre príliš vysoké náklady. Dňa 29. marca 2023 námestník ministra obrany pre akvizície,techno­lógie a logistiku Andrew Hunter povedal členom kongresu, že program AGM-183A nebude pokračovať, hoci posledné dva testovacie lety programu ARRW budú pokračovať s cieľom zhromaždiť údaje, ktoré pomôžu pri budúcich hypersonických programoch.

Lockheed-Martin sa však nevzdal a tvrdohlavo pokračuje v testovaní. Dňa 15. novembra 2023 Lockheed Martin oznámil, že program je v bode, keď spoločnosť a jej dodávatelia sú pripravení na výrobu v nízkom objeme, keďže sa im podarilo vyriešiť kľúčové problémy systému.

Hypersonický hype

Hlavné zbrojárske veľmoci sa koncom druhého desaťročia začali predbiehať v hypersonických zbraniach. Ako prvé predstavilo svoju „super zbraň“ Rusko a nazvalo ju Kinžal. Americký systém PVO Patriot však tieto nezostreliteľné ruské strely nad Ukrajinou zostrelil.

Teoreticky hypersonické zbrane sa dajú vďaka rýchlosti a manévrovateľnosti ťažko stopovať a zostreliť, prax však ukazuje, že pomer cena/výkon je pri takýchto super duper zbraniach je super duper nevýhodný.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #test #Lockheed Martin #hypersonické rakety #AGM-183 ARRW #US Air Force