Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Brusel vyčelnil dve miliardy eur na výrobu munície a zbraní. Časť peňazí môže skončiť na Slovensku

Európska komisia vyčlenila 500 miliónov eur na podporu výroby munície a zvýšeie jej produkcie vrámci EÚ na dva milióny kusov ročne. Veľkým výrobcom munície je aj slovenská pološtátna firma ZVS Holding.

16.03.2024 06:00
munícia 155 mm delostrelectvo Foto:
Európska komisia nachystala dve miliardy eur ako eurofondy aj pre zbrojárske firmy, ktoré doteraz o dotácie z Bruselu nemohli žiadať.
debata

Okrem podpory výroby munície Brusel spustil aj spoločné obstarávanie v oblasti obranného priemyslu cez agentúry EDIRPA platený z Európskeho obranného fondu (EDF). Spolu majú rozpočet takmer dve miliardy eur a exekutíva EÚ vybrala 31 projektov na pomoc európskemu priemyslu pri zvyšovaní výroby munície.

Týkajú sa piatich oblastí: výbušniny, pušný prach, muničné plášte, riadené strely a certifikácia testovania a obnovy munície. Dostanú 513 miliónov eur z rozpočtov EÚ a Nórska, čo podnieti dodatočné súkromné investície do celkovej výšky 1,4 miliardy eur. Spoločnosti a ich dodávateľské reťazce sú rozmiestnené v celej EÚ; dohody o poskytnutí grantov s vybranými žiadateľmi budú podpísané v máji 2024.

Významným výrobcom vojenskej munície je na Slovensku pološtátny ZVS Holding, kde polovicu akcií vlastní štát cez ministerstvo obrany a druhú polovicu drží český zbrojár Michal Strnad a jeho CSG Group. Pod neho patrí aj bývalý podnik VOP Nováky, ktorý má formálne v prenájme a zaoberá sa naopak delaboráciou a likvidáciou starej munície.

Prijatím pracovného programu EDIRPA a spustením výziev na predkladanie návrhov EK motivuje členské štáty, aby spoločne kupovali obranné výrobky. S rozpočtom 310 miliónov eur bude EDIRPA podporovať spoločné obstarávanie v troch oblastiach: munícia (ručné zbrane, delostrelecká munícia, mínomety, rakety), protivzdušná a protiraketová obrana a platformy nahrádzajúce pôvodné obranné systémy (tanky, obrnené vozidlá, podporné systémy, drony). Lehota na predkladanie návrhov je do 25. júla 2024.

Štvrtý ročný pracovný program EDF prijala EK s cieľom zabezpečiť, aby Európa zostala na špičkovej úrovni v oblasti obranných technológií a inovácií. Zverejnila výzvy na predkladanie návrhov a vyčlenila 1,1 miliardy eur, vrátane 225 miliónov na podporu inovácií a startupov v oblasti obrany, prostredníctvom špecializovaných opatrení v rámci inovačného programu EÚ v oblasti obrany (EUDIS).

Z pracovného programu EDF na rok 2024, ktorý sa vzťahuje na 32 tém, sa budú financovať projekty v kľúčových oblastiach obrany vrátane boja proti nadzvukovým raketám, vývoja série bezpilotných vozidiel vo vzduchu a na zemi a zaistenia bezpečnej vesmírnej komunikácie.

Program pripravuje pôdu aj pre obranné systémy novej generácie, ako sú vrtuľníky a nákladné lietadlá strednej veľkosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #eurofondy #Európska komisia #Slovensko #munícia #obranný priemysel