Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Poľská zbrojárska horúčka pokračuje. Od USA kupujú obranný systém za 2,3 miliardy eur

Poľsko ako prvá krajina po USA budú mať najmodernejší integrovaný systému bojového velenia IBCS. Má byť lepší ako Patriot. Informoval o tom minister obrany Władysław Kosiniak-Kamysz.

01.03.2024 06:00
Creating an Integrated Multi-Domain... Foto:
debata (4)

„Poľská armáda získava operačný mozog pre systémy protivzdušnej a protiraketovej obrany. Poľsko bude po USA druhou krajinou, ktorá bude mať tento najmodernejší integrovaný systém bojového velenia na svete,“ uviedol Kosiniak-Kamysz.

„Na vlastné oči sme na Ukrajine videli, aká dôležitá je protivzdušná a protiraketová obrana, a táto objednávka poskytne Poľsku najlepšie, najmodernejšie a najúčinnejšie nástroje na obranu územia NATO,“ napísal na sociálnej sieti X americký veľvyslanec vo Varšave Mark Brzezinski. Poľsko IBCS dostane do roku 2031.

zväčšiť Americká spoločnosť Northrop Grumman už v lete...
Northrop Grummans Integrated Battle Command System Achieves Operational Capability Milestone for Polands WISLA Air Defense Americká spoločnosť Northrop Grumman už v lete minulého roka úspešne prepojila svoj integrovaný systém operačný systím s poľským protivzdušným systémom WISLA.

Prezident Andrzej Duda si nemyslí, že Rusko vojensky napadne Poľsko, pretože bude na prípadnú agresiu dostatočne pripravené. „Toto všetko platí v prípade, že budeme silní. Nenapádate silných – napádate slabých,“ vysvetlil vo štvrtok svoj postoj Duda.

Dodal, že „vďaka láskavosti bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa voči Poľsku“ má teraz Varšava stíhacie lietadlá piatej generácie F-35, stálu prítomnosť amerických vojakov na území Poľska a veliteľstvo V Corps americkej armády v Poznani.

Varšava v súčasnosti vynakladá na obranu viac ako štyri percentá svojho HDP, čo je najviac spomedzi členov NATO.

Poľsko ako členská krajina Severoatlantickej aliancie a Európskej únie v uplynulých rokoch uskutočnilo významné vojenské akvizície najmä z USA a Južnej Kórey pre obavy o bezpečnosť v dôsledku vojny na susednej Ukrajine.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #USA #NATO #IBCS