Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Nemecký zbrojársky kolos Rheinmetall postaví pri Kyjeve fabriku na muníciu

Ukrajinská vláda podpísala dohodu o novej nemeckej továrni na svojom území. Mala by zmierniť hlad po munícii. Ide už o druhú novú fabriku koncernu Rheinmetall. Prvú začali stavať doma v Nemecku a s ostrou produkciou munície sa počíta už tento rok.

18.02.2024 07:19
2024-02-12-Spatenstich-mit-Bundeskanzler-eue-... Foto:
Pripravené stavenisko pre novú továreň spoločnosti Rheinmetall na muníciu v Dolnom Sasku. Má v nej pracovať až 500 ľudí a ročne produkovať 200-tisíc kusov delostreleckej munície a 1900 ton výbušniny RDX. Podobnú fabriku plánuje Rheinmetall postaviť aj priamo na Ukrajine.
debata

Nemecký zbrojársky koncern Rheinmetall plánuje na Ukrajine otvoriť závod na výrobu munície. Pôjde o spoločný projekt s ukrajinskou partnerskou firmou.

Rheinmetall AG je jedným z najväčších svetových producentov delostreleckej a tankovej munície a svoju výrobu začal zvyšovať po ruskej invázii na Ukrajinu z roku 2022. Ukrajinské sily, ktoré čelia akútnemu nedostatku munície, sa museli stiahnuť zo zničeného priemyselného centra Avdijivka neďaleko Donecku.

Nemecký koncern Rheinmetall oznámil, že v sobotu – na bezpečnostnej konferencii v Mníchove – podpísal memorandum o porozumení s ukrajinským partnerom, ktorého nemenoval. Na jeho základe má byť na Ukrajine postavená továreň na výrobu munície, ktorú budú spoločne prevádzkovať obaja partneri.

Nový závod by mal vyrábať muníciu kalibru 155 mm. Počet kusov by mal ročne dosiahnuť šesťmiestne číslo. Rheinmetall neuviedol, kedy by tento závod mal začať fungovať.

Nemecký koncern bude v novej spoločnosti vlastniť väčšinový, 51-percentný podiel. Zvyšok bude patriť ukrajinskej partnerskej firme.

Rheinmetall AG sa angažuje už v niekoľkých projektoch týkajúcich sa Ukrajiny. Vlani v októbri začal na Ukrajine fungovať spoločný podnik tohto nemeckého koncernu a ukrajinskej štátnej obrannej spoločnosti.

V prvej fáze by mal len opravovať a servisovať vojenské vozidlá, ale v ďalšej fáze sa v ňom počítalo aj s výrobou niektorých, bližšie nešpefikovaných produktov Rheinmetallu.

Koncern prevádzkuje aj spoločný podnik s ďalšou nemeckou zbrojovkou KMW, ktorý v Litve opravuje Ukrajine dodané a v boji poškodené tanky Leopard 2.

Nemecký výrobca dodáva Ukrajine aj zbrane, okrem iného bojové vozidlá pechoty (BVP) Marder. V roku 2024 chce začať na Ukrajine vyrábať prvé kusy bojovej techniky vrátane obrneného transportéra Fuchs a bojového vozidla pechoty Lynx.

Rhainmetall za účasti nemeckého premiéra Olafa Scholza a ministra obrany Borisa Pistoriusa položil symbolický základný kameneň novej zbrojovky v Dolnom Sasku.

Nemci Nemcom v rekordnom čase

Továreň za 300 miliónov eur iba z peňazí Rheinmetallu a bez štátnej dotácie bude vyrábať delostreleckú muníciu, výbušniny a komponenty pre raketové delostrelectvo s kapacitou 200 000 delos­treleckých nábojov ročne spolu s až 1 900 tonami výbušniny RDX a ďalšími dôležitými komponentami.

Okrem toho tam bude vyrábať raketové motory pre plánované nemecké raketové delostrelectvo. „Aby sme zabezpečili strategickú suverenitu Nemecka v oblasti veľkokalibrovej munície, vytvárame národný výrobný závod, ktorý stanovuje nové štandardy a bude v prvom rade uspokojovať potreby nemeckého Bundeswehru,“ vyhlásil predseda predstavenstva Rheinmetall AG Armin Papperger.

Ako ďalej poznamenal, tak s novou továrňou „Werk Niedersachsen“ vznikne vo firemnom historickom areáli Unterlüß ďalšie európske centrum na výrobu delostreleckej munície. „To, čo v minulosti trvalo desať rokov, tak s neuveritešným nasadením stíhneme v priebehu desiatich mesiacov,“ doplnil šéf Rheinmetallu s tým, že s produkciou munície počítajú už tento rok.

Tento projekt financovaný spoločnosťou predstavuje investície v objeme 300 miliónov EUR. Spoločnosť Rheinmetall preto znáša všetky náklady na výstavbu továrne bez účasti štátu.

Nová továreň spoločnosti Rheinmetall umožní uspokojiť zvýšené požiadavky nemeckej armády v dôsledku ruskej hrozby a zároveň uvoľní ruky nemeckým vojenským plánovačom posielať viac munície do krízových oblastí, ako je to teraz v prípade Ukrajiny.

Nový závod spolu s už existujúcimi prevádzkami tak bude vyrábať kompletne všetky zložky delostreleckej munície na jednom mieste – od bojovej hlavice, nábojnice, rozbušky, výbušnej či hnacej náplne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #továreň #zmluva #Ukrajina #Rheinmetall #delostrelecká munícia