Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

VIDEO: Slovenská firma dodá Ukrajine odmínovací stroj na tankovom podvozku T-55

Starý tank T-55 po úprave firmou CSM Industry našiel nové uplatnenie. S bagrovacou vežou a novým motorom John Deere bude pomáhať na ukrajine vyčistiť zamínované polia. UDS Belarty okrem odmínovania dokáže aj kopať zákopy, či upravovať terén pre ostatnú techniku.

15.02.2024 06:00
belarty-gal03 Foto:
Odmínovací stroj Belarty II na tankovom podvozku T-55 od slovenskej spoločnosti CSM Industry.
debata

Spoločnosť CSM Industry dodá Ukrajine univerzálny odmínovací stroj UDS Bellarty postavený na pýásovom podvozku starého tanku T-55. Slovenská spoločnosť uviedla, že pošle vylepšenú verziu UOS 155 Belarty II. Táto verzia je schopná pracovať úplne samostatne pomocou GPS koordinátov.

Prevádzku stroja usmerňuje umelá inteligencia, ktorá postup prác sleduje z dronu, ktorý ovláda technik. Druhým členom posádky je vodič, no v robotickom móde nemusí byť prítomný vo vozidle.

UDS Bellarty je vybavený odmínovacím zariadením na hydraulickom remene. Okrem odmínovania dokáže pracovať aj ako stavebný stroj – kopať zákopy, upravovať terén, či odpratávať trosky.

Protimínové práce pomocou teleskopického výložníka umožňujú zneškodniť protitankové míny aj v ťažko dostupných miestach sú svahy, či priekopy.

Šprintér to rozhodne nie je

Podvozok tanku T-55 je vybavený novým dieselovým motorom od spoločnosti John Deere. UDS Belarty nie je žiaden šprintér. S prevádzkovou hmotnosťou 39 900 kg dokáže dosiahnuť rýchlosť až 10 km/h v ťažkom teréne a 30 km/h na tvrdom povrchu. Priemerná spotreba paliva je pritom približne 330 l/100 km (3,3 l/km).

Vozidlo je vybavené aj zdvíhacím zariadením s nosnosťou až 7000 kg.

Odmínovací stroj Božena 5 od slovenskej... Foto: CSM Industry
b09620d75ea1a045 Odmínovací stroj Božena 5 od slovenskej spoločnosti CSM Industry.

Okrem UDS Belarty II CSM Industry dodala na Ukrajinu aj známy odminovací stroj Božena 5 a Božena 4. V roku 2023 slovenská vláda financovalo aj výrobu odmínovacích strojov Božena 4 pre Ukrajinu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #Slovensko #Ukrajina #CSM Industry #UDS #odmínovací stroj