Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Nórsko pošle Ukrajine ďalšie protivzdušné systémy NASAMS. Je taký dobrý, že chráni aj Washington

Nóri výrazne pomôžu Ukrajine chrániť sa pred ruskými útokmi zo vzduchu aktuálne asi najlepším systémom protivzdušnej obrany NASAMS, ktorí vyrába nórska spoločnosť Kongsberg.

10.02.2024 04:03
NASAMS pre ukrajinu Foto:
Nórska vláda daruje Ukrajine ďalších desať odpaľovacích jednotiek a štyri riadiace centrá ich špičkového PVO systému NASAMS.
debata

Nórska vláda daruje Ukrajine ďalších desať odpaľovacích jednotiek a niekoľko riadiacich centier protivzdušnej obrany (PVO) NASAMS za 300 miliónov eur.

„Nórsky systém NASAMs zachraňuje ukrajinské životy a zabraňuje ničeniu budov a infraštruktúry. Ruské raketové útoky a útoky dronov sú rozsiahle a brutálne, takže protivzdušná obrana je pre Ukrajinu absolútne rozhodujúca,“ uviedol nórsky minister obrany Bjørn Arild Gram. Dodal, že Nórsko bude podporovať Ukrajinu, kým to bude potrebné.

Darovanie spomínaných komponentov bude ešte musieť schváliť nórsky parlament.

NASAMS (National/Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) je vysoko mobilný protilietadlový raketový systém určený na boj proti manévrujúcim vzdušným cieľom v malých a stredných výškach. V závislosti od použitých rakiet má dostrel od 20 do 180 km a dokáže zasiahnuť ciele až vo výške 21 km.

Systém vyvinula a vyrába nórska spoločnosť Kongsberg Defence & Aerospace v spolupráci s americkou firmou Raytheon.

Vyvinutý bol v 90. rokoch na základe požiadaviek nórskej armády. Postupne sa rozšíril aj do iných krajín, napríklad do USA, Fínska, Holandska, Španielska alebo Ománu.

Určený je na ochranu leteckých základní, námorných prístavov, obývaných oblastí a iných dôležitých pozemných cieľov. Od roku 2005 chráni aj hlavné mesto USA.

Ukrajina získala prvý systém NASAMS od USA v novembri 2022. To obsahovalo dve batérie s dvanástimi odpaľovacími jednotkami. Ďalšie získali od Kanady v januári 2023.

V marci 2023 Nórsko oznámilo, že pošle Ukrajine dva systémy. V máji 2023 USA schválili predaj systémov protivzdušnej obrany NASAMS Ukrajine v hodnote 285 miliónov USD. Litva kúpila pre Ukrajinu dve odpaľovacie zariadenia NASAMS.

V lete 2023 USA nakúpila a poslala na Ukrajinu ďalšie štyri kompletné systémy.

NASAMS tvoria tieto štyri základné prvky:

  1. veliteľské stanovište FDC (Fire Distribution Center),
  2. aktívny 3D radar Raytheon AN/MPQ-64 Sentinel,
  3. pasívny elektro-optický a infračervený snímač MSP500,
  4. odpaľovacie zariadenia rakiet

Jednou z najväčších predností systému je použitie protilietadlovej riadenej strely pôvodne typu vzduch – vzduch AIM-120 AMRAAM. Na začiatku letu je navádzaná cez datalink z FDC zo zeme, no v záverečnej fáze využíva vlastný aktívny radar.

Ide o jednu z najmodernejších leteckých striel súčasnosti, ktorá je integrovaná aj v moderných stíhačkách (napr. F-22 a F-35). Systém NASAMS dokáže odpaľovať aj výkonejší typ zem-vzduch AMRAAM ER s doletom až 35 kilometrov a dostupom 15 km. Odpaľovacie zariadenia však bez akýchkoľvek úprav môže odpaľovať aj menšie rakety napr. AIM-9X Sidewinder a IRIS-T, ktoré sú navádzané infračerveným zameriavačom.

Výkonný americký radar AN/MPQ-64F1 Sentinel je pulzný dopplerovský rádiolokátor pracujúci v pásme okolo 10 GHz. a má dosah 120 km. Sentinel dokáže pomerene presne zaznamenať „trojrozmerné“, preto 3D, cieľové údaje – azimut, výška a vzdialenosť.

Radar dokáže sledovať viac ako 60 vzdušných cieľov. Má relatívne nízku hmotnosť (cca 1800 kg), preto môže byť ťahaný aj menšími terennými autami, alebo nákladnými vozidlami, ktoré nesú aj diesel-elektrický generátor. Radar sa dá ľahko zdvihnúť helikoptérou a jednoducho umiestniť napríklad na strechu budovy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #Ukrajina #vojenská pomoc #systém protivzdušnej ochrany #PVO #NASAMS