Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

VIDEO: Česi musia v Bruseli vysvetľovať, prečo za Babiša obišli smernicu pri nákupe vrtuľníkov

Európska komisia začala konanie voči Prahe pre nezrovnalosti pri nákupe vojenských vrtuľníkov. Podľa komisie za vlády Andreja Babiša obišli smernicu o verejnom obstarávaní.

08.02.2024 06:00
Prvý vrtuľník Viper dorazil do CR Foto:
Prvý vrtuľník Bell AH-1Z Viper dorazil do Česka v júli 2023.
debata

Praha má dva mesiace na to, aby nedostatky odstránila. Podľa českých médií sa porušenie týka nákupu amerických vrtuľníkov Venom a Viper na základe medzivládnej dohody medzi ČR a ÚSA.

Tú v roku 2019 podpísal vtedajší minister obrany za ANO Lubomír Metnar za vlády premiéra Andreja Babiša (ANO).

Český minister obrany Lubomír Metnar podpisuje... Foto: Ministerstvo obrany ČR
Český minister obrany Lubomir Metnar podpis zmluvy vrtulniky USA Český minister obrany Lubomír Metnar podpisuje 12. decembra 2019 zmluvu na nákup vrtuľníkov s americkým ministrom obrany Markom Esperom, vľavo.

Komisia uvádza, že Česká republika zneužila výnimku pre tento typ dohôd a postup verejného obstarávania nebol v súlade so smernicou EÚ. Priame zadanie zákazky podľa nej porušuje princíp nediskriminácie, rovného zaobchádzania a transparentnosti. Porušenie súvisí aj s požiadavkou, aby boli do kontraktu zapojené české firmy.

České ministerstvo obrany uviedlo, že na výzvu bude reagovať prostredníctvom rezortu diplomacie. Metnar je podľa Českej telvízie presvedčený, že pri nákupe vrtuľníkov bolo všetko správne.

Český premiér Andrej Babiš (na snímke z roku... Foto: Ministerstvo obrany ČR
Andrej Babiš vrtulník viper základna ostrava Český premiér Andrej Babiš (na snímke z roku 2020 druhý zprava) po podpise zmluvy na nákup vrtuľníkov navštívil leteckú základňu, kde mu predstavili výcvikové stredisko. Za ním minister obrany Lubomír Metnar, druhý z ľava náčelník generálneho štábu gen. Aleš Opata

Praha si od Spojených štátov objednala 12 nových vrtuľníkov systému H-1 (teda Viper a Venom). Ako ocenenie pomoci Ukrajine sa Spojené štáty rozhodli darovať Česku ďalších osem zmodernizovaných strojov. Spolu by ČR mala mať k dispozícii desať vrtuľníkov Venom a desať strojov Viper. Prvé dva si prevzala vlani v júli, zvyšné by USA mali postupne dodať do konca tohto roka. Česká armáda chce americkými strojmi nahradiť sovietske Mi-24.

Americká zmija

AH-1Z Viper (Zmija) je útočný vrtuľník od spoločnosti Bell Helicopters Textron.

V prednej časti vrtuľníka sa nachádza trojhlavňový 20 mm rotačný kanón s kapacitou 650 nábojov. Dodatočná výzbroj môže byť nesená na šiestich pylónoch. Vrtuľník môže niesť až 16 protitankových riadených striel HELLFIRE, 76 neriadených rakiet HYDRA alebo 28 laserom navádzaných rakiet APKWS.

Ďalšou možnou výzbrojou je šesť rakiet vzduch-vzduch AIM-9 SIDEWINDER. Viper je vybavený integrovaným avionickým systémom, ktorého rozhranie tvorí „sklenený kokpit,“ kde sa premietajú pilotom na head-up displej všetky dôležité údaje.

AH-1Z je vybavený elektrooptickými / infračervenými senzormi tretej generácie a systémom so schopnosťou presne zamieriť cieľ na veľké vzdialenosti. Posádku tvoria dvaja piloti.

Jeho hlavným účelom je podpora pozemných jednotiek, ale môže sa využívať aj na prieskum, či protivzdušnú obranu. Zároveň slúži ako sprievod pre výsadkové vrtuľníky. Vďaka vybaveniu a senzorom môže koordinovať delostrelectvo ale aj protivzdušnú obranu.

Takticko-technické údaje:
 
Maximálna rýchlosť 370 [km/h]
Maximálne užitočné zaťaženie 2611 [kg]
Bojový rádius 243 [km]
Dostup 4300 [m]
Motor T700-GE-401C
Výkon 1341 [kW]
Maximálny objem paliva 1258 [kg]
Maximálne preťaženie –0,5 až 2,5 G

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #USA #Andrej Babiš #porušenie #nákup vrtuľníkov #smernica #AČR #MO ČR