Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Neuveriteľný nález! V Poľsku vybagrovali z rieky tisíc rokov starý vikingský meč

Poľský bagrista z mesta Wloclawek už nemusí ani lyžicou pohnúť a aj tak bude najväčšou hviezdou každého snemu bagristov. Minimálne doma v Poľsku. Z dna Visly sa mu podarilo vytiahnuť perfektne zachovaný vikingský meč.

01.02.2024 06:50
tisic-rokov-stary-mec-polsko Foto:
Viac ako tisíc rokov starý meč v perfektnom stave vybagrovali v Poľsku z dna rieky Visla.
debata

Robotníkom, čo čistili dno rieky Visla v meste Wloclawek v Kujavsko-pomoranskom vojvodstve padli sánky z nečakaného objavu už v polovici januára. Pravosť vzácneho meča potvrdili až teraz röntgenové snímky a spektroskopická analýza.

„Ide o jeden z najznámejších a zároveň najlepších – z hľadiska kvality čepele – mečov z Európy,“
Mateusz Sosnowski, historik

Na meči sa nachádza nápis „VLFBERTH“. Ten sa zvykne interpretovať ako „Ulfberht“, pretože písmená „U“ a „V“ často splývali. Archeológovia doteraz objavili približne 170 mečov s týmto nápisom. Ide o mimoriadne kvalitné a cenné meče vyrobené z tzv. téglikovej ocele.

Takáto oceľ vznikala zo zmesi rôznych surovín roztavených v taviacom tégliku a bola mimoriadne pružná a pevná. Pravé „Ulfberhty“ mohli stáť ako celá farma, preto dochádzalo aj k ich falšovaniu. Objavený meč je však pravdepodobne pra­vý.

zväčšiť Nápis Ulfberht je pravdepodobne označenie... Foto: Warsaw Point
tisíc rokov starý meč poľsko nápis Ulfberht Nápis Ulfberht je pravdepodobne označenie výrobcu. Doteraz sa z týchto mečov našlo iba 170 kusov a patria medzi mimoriadne kvalitné a svojho času mali hodnotu ako celá farma.

Pokiaľ ide o kvalitu čepele, meče s nápisom „Ulfberht“ patria k najznámejším a najkvalitnejším mečom z raného stredoveku v Európe, uviedol Mateusz Sosnowski, ktorý sa na skúmaní meča zúčastnil. Dodal, že v minulosti sa už na území dnešného Poľska našlo sedem mečov s nápisom „Ulfberht“.

Odborníci meč podľa rukoväte klasifikovali ako „typ S“. Meče tohto typu sa vyznačujú rovnou záštitou, ktorá sa na koncoch rovnomerne rozširuje. Hlavica meča, teda časť na konci rúčky, ktorá ho vyvažuje, má niekoľko oblúkov. Odborníci vďaka nej meč datovali do 9. alebo 10. storočia, teda približne do čias formovania dynastie Piastovcov a zároveň najväčšieho rozmachu vikingských nájazdov po Európe.

„Ide o jeden z najznámejších a zároveň najlepších – z hľadiska kvality čepele – ranostredovekých mečov z Európy,“ tvrdí pre portál Live Science Mateusz Sosnowski, odborník z Wda Landscape Park, ktorý sa podieľal na prieskume meča. „Bol by to ôsmy meč tohto typu objavený v dnešnom Poľsku.“

Sosnowski ďalej poznamenáva, že Wloclawek vzhľadom an svoju polohu a rieku Vislu bola dležitá križovatka obchodných ciest na Pobaltie a do Škandinávie.

Dodáva, že v roku 2007 bol počas výstavby diaľnice neďaleko odkrytý cintorín z 10. až 11. storočia s množstvom škandinávskych artefaktov. „Vďaka tomu sa môžeme domnievať, že na pohrebisku boli pochovaní ľudia zo Škandinávie slúžiaci Piastovcom či už ako žoldnieri alebo remeselníci,“ dodáva.

Niektorí odborníci však nesúhlasia s tým, že meče s nápisom „Ulfberht“ sú vikingské. Poľský archeológ Robert Grochowski v rozhovore pre denník Gazeta Wyborcza uviedol, že tieto meče sa často považujú za vikingské aj napriek tomu, že vznikali zrejme na území dnešného Francúzska do strednej Európy sa dostávali vďaka obchodu.

Grochowski však s určitosťou nechcel povedať, že tento konkrétny meč nie je vikingský, lebo to by mali potvrdiť až ďalšie analýzy.

V každom prípade aj on súhlasí s tým, že ide o výnimočný objav a niet pochýb, že meč má viac ako tisíc rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #archeológia #história #artefakt #Vikingovia #meč