Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Minister Kaliňák: Armáda je na tom zle, ale do podnikov sme napumpovali 100 miliónov eur

Podľa ministra obrany je stav rezortu veľmi zlý. Ako príklad uvádza stav leteckej základne v Kuchyni. Z deviatich dopravných lietadiel aktuálne lieta iba jedno.

11.01.2024 00:00 , aktualizované: 15.01.2024 00:00
minister obrany Robert Kalinak Foto:
Minister obrany Robert Kaliňák ako prieskum jeho rezortu ukázal: "Je to zlé, je to zlé, je to zlé."

Minister obrany vyhlásil, že predchádzajúca vláda rezignovala na akúkoľvek údržbu. Podobný stav je podľa Kaliňáka aj u pozemných síl a celkovo infraštruktúry ozbrojených síl. Stav je podľa ministra alarmujúci a ministerstvo bude okamžite reagovať.

„Predložíme podrobnú analýzu, ako sa za posledné obdobie prešustrovali peniaze, ktoré naozaj na stave ozbrojených síl nie sú vidieť, a to pri uzatváraní rôznych nevýhodných zmlúv,“ dodal šéf rezortu obrany.

Slovenskí zbrojári great again

Minister súčasne informoval aj o tom, čo začal rezort obrany obstarávať. „Chceme zásadne podporovať slovenský priemysel, aby sme mohli diverzifikovať ekonomiku v situácii ekonomickej krízy, v ktorej sa nachádzame. Je tu priestor aj na to, aby aj obranný priemysel prispel do HDP Slovenska, a tým pádom zveľadil aj možné zdroje pre školstvo alebo zdravotníctvo,“ informoval Kaliňák.

Ministerstvo ešte zo zostatku minuločného rozpočtu napumpovalo 100 miliónov eur na účty štátnych spoločností. „Tie budú slúžiť na budúce zvýšenie základných imaní v súvislosti so získavaním nových spôsobilostí a technológií, či už to budú otázky niektorých letových prostriedkov v rámci Leteckých opravovní Trenčín, alebo to budú zdroje pre nové zbraňové systémy a ich rozvoj v Konštrukte-Defence, v ZTS-Špeciál alebo v ZVS holding, a teda všetko to, čo patrí do združenia DMD holding,“ priblížil minister s tým, že cieľom je rozvoj domáceho zbrojárskeho priemyslu.

Kaliňák predpokladá, že v tomto roku budú tieto podniky vykazovať pozitívne hospodárske výsledky, a tým pádom prispievať k rastu HDP a do štátneho rozpočtu.

Vianočné expres nákupy ministerstva

Ešte pred Vianocami 20. decembra rezort uzavrel zmluvu so spoločnosťou SEC Trading s.r.o. Bratislava, ktorej stopercentná materská spoločnosť SEC Technologies s.r.o. Liptovský Mikuláš vyvíja a vyrába špeciálne diaľkové chemické detektory.

zväčšiť Ministerstvo si pred Vianocami objednalo 14... Foto: SEC Technologies
SEC Technologies Falcon 4G detektor Ministerstvo si pred Vianocami objednalo 14 špeciálnych chemických detektorov za 8,1 milióna eur. Tie dokážu zistiť aj stopové množstvo chemikálií na vzdialenosť štyroch kilometrov.

„Tieto detektory majú slúžiť aj na vojensko-civilnom rozhraní a bude to aj o monitoringu mnohých priemyselných havárií. Preto v spolupráci s ministerstvom vnútra chceme nastaviť 14 nových kusov chemických detektorov do situácie, keď budeme vedieť promptne reagovať aj na priame ohrozenie civilného obyvateľstva a na podrobný monitoring čistoty ovzdušia,“ informoval minister.

Zaujímavosťou je, že kým zmluvu na 14 detektorov ministerstvo uzavrelo i zverejnilo v stredu 20. decembra 2023, tak podľa zmluvy musela firma SEC Trading dodať až osem zo štrnástich detektorov spolu s príslušenstvom a náhradnými dielmi už na druhý deň – štvrtok 21.12.2023. A mi­nisterstvo im za to malo poslať ešte do konca roka 4,8 milióna eur.

Náboje pre Zuzanu za 145 miliónov eur

Ministerstvo objednalo takmer 30 000 striel do... Foto: TASR
húfnica Zuzana Ministerstvo objednalo takmer 30 000 striel do húfnice Zuzana. Ukrajina tieto zbraňové systémy využíva vrámci pomoci NATO tiež.

Kaliňák zároveň konštatoval, že podpísal zmluvu za viac ako 140 miliónov eur na najbližšie štyri roky na delostreleckú muníciu kalibru 155 mm. „Zmluva je uzavretá so slovenským podnikom ZVS holding v Dubnici nad Váhom, v ktorej má štát 50-percentný podiel,“ spresnil Kaliňák.

Ministerstvo si objednalo 28 610 trieštivých striel do samohybnej húfnice Zuzana v dvoch modifikáciách MK a M3-DV s dlhším doletom. K tomu má ZVS Holding, ktorého druhú polovicu vlastní rodina českých zbrojárov Strnadovcov 170 000 modulárnych náplní, 30 300 kusov zapaľovačov KZ-984 a 42 730 iniciačných nábojiek pre 155 mm muníciu.

chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #stav #OS SR #MO SR #ZVS Holding #nákupy munície #Michal Strnad