Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Zapojenie domácich firiem do armádnych zákazok priniesie do ekonomiky stovky miliónov, ukázala analýza

Plánované nákupy armádnej techniky možu do slovenskej ekonomiky priniesť väčšie zdroje, ako bude samotná cena techniky, vyplýva to z analýzy EY, ktorú si nechala spracovať spoločnosť Tatra.

21.12.2022 00:00
DN - Tatra, prevádzka Trenčín
Zapojenie domácich firiem do armádnych zákazok priniesie do ekonomiky stovky miliónov, ukázala analýza
debata

Zapojením domáceho obranného priemyslu získa ekonomika stovky miliónov eur, zvýši sa zamestnanosť a štát môže navyše získať aj strategické know how, tvrdí Michal Baláž, generálny riaditeľ Tatra Defence Slovakia.

Slovenské ozbrojené sily plánujú modernizáciu pozemných síl, vojaci sa tak po rokoch môžu tešiť na modernú techniku. Podľa predstaviteľov domáceho obranného priemyslu ide o kľúčovú modernizáciu, ktorá významne ovplyvní nielen slovenské ozbrojené sily, ale aj domáce firmy. ,,Je dobrou správou, že sa po rokoch dočkajú aj pozemné sily modernej techniky, kľúčové bude ale zapojenie domáceho obranného priemyslu,” tvrdí Michal Baláž, generálny riaditeľ Tatra Defence Slovakia. Podľa analýzy EY, v prípade ak sa sto kolesových obrnených vozidiel 8×8 bude vyrábať na Slovensku, vo fabrike trenčianskej Tatry, prínos pre ekonomiku predstavuje 469 747 498 eur, pričom zároveň vznikne 2 897 pracovných miest. ,,Ak budeme obrnené vozidlá 8×8 vyrábať na Slovensku v Tatre, z každého investovaného eura, sa späť do slovenskej ekonomiky vráti 1,8 eura”, dopĺňa Michal Baláž.

Predstavitelia domáceho obranného priemyslu upozorňujú, že nejde len o jednorázovú zákazku, ale o smerovanie celého obranného priemyslu na najbližích minimálne tridsať rokov. ,,Hovoríme o multiplikačnom efekte, máme unikátnu príležitosť byť sebestačný, zachovať si celý produkčný cyklus na Slovensku, od výskumu a vývoja, cez výrobu, až po servis. Ak budú nové obrnené vozidlá vyrobené v trenčianskej fabrike Tatra, Slovensko získa strategické know how a stovky vysokokvalifi­kovaných pracovných miest”, uzatvára Michal Baláž, generálny riaditeľ Tatra Defence Slovakia.

Legendárna Tatra, ktorá je známa svojími nákladnými vozidlami s unikátne riešeným podvozkom, vyznačujúcim sa vysokou priechodnosťou v teréne, sa po rokoch vrátila na Slovensko, v jej trenčianskej fabrike bude vyrábať nákladné vozidlá určené pre silové zložky.

Podľa Tatra Defence Slovakia, spoločnosť EY analyzovala vplyv možnej výroby obrnených kolesových vozidiel v trenčianskej fabrike spoločnosti Tatra. Ekonomické prínosy nie je možné paušálne použiť na akéhokoľvek iného domáceho výrobcu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EY #ZBOP #MO SR #Tatra Defence Slovakia