Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Slovenskí zbrojári žiadajú pri obstarávaní obrnených vozidiel 50-percentnú účasť

Slovenskí zbrojári tak prostredníctvom Združenia bezpečnostného a obranného priemyslu (ZBOP) SR reagujú na zverejnenie zámeru vlády.

09.09.2021 15:55
DN - Foto: TASR
Slovenskí zbrojári žiadajú pri obstarávaní obrnených vozidiel 50-percentnú účasť
debata

ZBOP SR požaduje, aby podmienkou podpísania zmlúv s dodávateľom pásových bojových obrnených vozidiel (PBOV) a bojových obrnených vozidiel 8×8 (BOV 8×8) bolo aspoň 50 %-né zapojenie domáceho obranného priemyslu. ZBOP si myslí, že slovenské spoločnosti by mali byť súčasťou dodávateľského reťazca a zabezpečenia servisu.

"Trváme na tom, aby bol aj v tomto prípade zapojený domáci obranný priemysel, ktorý má čo ponúknuť. Našou pripomienkou v medzirezortnom konaní bolo, aby zapojenie domáceho priemyslu dosiahlo minimálne 50 %.

V súčasnosti je stanovené na 40 %, no naďalej žiadame, aby podmienkou podpísania zmluvy s víťazným dodávateľom bolo zapojenie slovenských spoločností vo výške apsoň 50 %.
Tibor Straka

Prioritou Slovenska by malo byť, aby sa hlavné časti obrnených vozidiel vyrábali priamo na území SR,” uviedol Tibor Straka, prezident ZBOP SR a dodal: "Ďalej chceme dosiahnuť, aby vysokému podielu tvorby hodnoty na Slovensku bola pripisovaná podstatne väčšia váha ako najlacnejšej a najrýchlejšej možnej dodávke.”

Pre Slovensko by zapojenie domáceho obranného priemyslu prinieslo nielen oživenie strojárenského priemyslu, ale tiež prinieslo stovky nových pracovných miest v regiónoch, ako aj obrovský prínos do HDP. "Okrem nezanedbateľného ekonomického prínosu má zapojenie domáceho obranného priemyslu niekoľko ďalších výhod. S výrobou na Slovensku sa vytvorí aj reťazec subdodávateľov a logistiky, ktorá vytvorí ďalšie pracovné miesta. Pri zachovaní časti alebo celej výroby na Slovensku môžeme tiež hovoriť o výrobnej a servisnej nezávislosti Slovenska, čo je pre našu krajinu ďalšia z výhod,” dodal Straka. (TASR / ZBOP SR)

debata chyba
Viac na túto tému: #verejné obstarávanie #ZBOP #MO SR