Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Legendárna Tatra sa vracia na Slovensko

Legendárna značka nákladných vozidiel Tatra a jej výroba sa vracia späť na Slovensko. Druhá historicky najstaršia automobilka s bohatou históriu z čias Česko-Slovenska zriaďuje svoju dcérsku spoločnosť v Trenčíne.

02.07.2021 08:00
DN - Tatra
Legendárna Tatra sa vracia na Slovensko
debata

Druhá historicky najstaršia automobilka s bohatou históriu z čias Česko-Slovenska zriaďuje svoju dcérsku spoločnosť v Trenčíne, v prenajatých priestoroch, ktoré patria Ministerstvu obrany Slovenskej republiky, kde bude vyrábať podvozky, kabíny a niektoré typy nadstavieb.

Slovenská spoločnosť Tatra Defence Slovakia v týchto priestoroch plánuje v blízkej budúcnosti investovať tri milióny eur a naštartovať výrobu, ktorá vytvára ďalšie synergické príležitosti aj pre lokálnych výrobcov špecializovaných nadstavieb na nákladné vozidlá, a s tým spojené ďalšie vytváranie zamestnanosti až v stovkách pracovných miest.

Legendárna Tatra sa z českej Kopřivnice po rokoch vracia späť na Slovensko, do trenčianskeho areálu Ministerstva obrany Slovenskej republiky. Priestor, na ktorom historicky dlhodobo sídlil štátny vojensko-opravárenský závod s nejasnou budúcnosťou a hrozbou zániku, tak čaká ďalší rozvoj v podobe už druhej spoločnosti, ktorá v tomto areáli vytvára pracovné miesta a investície. Na začiatku vytvorí táto investícia minimálne 50 kvalifikovaných pracovných miest do regiónu Považia, s potenciálom ďalšieho rastu.

Tatra jednoznačne patrí na Slovensko, veď práve v regióne Považia sa dlhé roky tieto nákladné vozidlá vyrábali. Sme preto radi, že sa nám podailo vrátiť túto legendu do Trenčína,“ uviedol Michal Baláž zo spoločnosti Tatra Defence Slovakia a dodal: „Čaká nás veľa práce, no v horizonte piatich rokov plánujeme preinvestovať 3 milióny eur. Slovensku, a najmä Trenčínu a jeho okoliu to prinesie nielen množstvo nových pracovných miest, ale tiež posilnenie pozície silného priemyselného a prosperujúceho regiónu v oblasti strojárenskej výroby.“

Spoločnosť Tatra Defence Slovakia plánuje okrem výroby vybudovať aj širokú partnerskú sieť slovenských firiem vyrábajúcich špecializované nadstavby na tieto vozidlá, či nadviazať spoluprácu s Fakultou špeciálnej techniky Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v oblasti duálneho vzdelávania študentov. „Našim cieľom je maximalizovať výrobu pre silové zložky SR tak, aby sme boli pre štát najlepšou voľbou – či už technikou, podielom výroby na území SR, ale aj ponukou služieb. Eliminujeme tak potrebu štátu nakupovať techniku v zahraničí či posielať zamestnancov na drahé zahraničné školenia,“ vysvetľuje Michal Baláž.

Príchod značky Tatra na Slovensko víta aj Združenie bezpečnostného a obranného priemyslu: „Vítame návrat značky Tatra na Slovensko. Štátu to môže priniesť okrem rastu regionálnej ekonomiky a zamestnanosti aj výraznú úsporu nákladov. Investícia do doma vyrobeného produktu v prvom rade ostáva v krajine a zabraňuje odlivu verejných financií do zahraničia. Ďalšiu úsporu vidíme aj pri následnej správe vozového parku, kedy môže štát využiť práve doma vyškolených špecialistov,“ vysvetľuje prezident ZBOP Tibor Straka.

Tatra zriaďuje v areáli na Kasárenskej 8 v Trenčíne výrobu nákladných vozidiel určených pre silové zložky. Ide o ďalší krok v rámci spolupráce s českou spoločnosťou CSG, ktorá sa so slovenským podnikom podelí o cenné know-how.

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #výroba #Tatra #MO SR