Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

VIDEO: Nový taliansky dron vydrží vo vzduchu 24 hodín. Prvé testy má za sebou

Nový multifunkčný armádny dron vyvinutý talianskou spoločnosťou Leonardo má za sebou prvý skúšobný let. Falco Xplorer vzlietol z leteckej základne Trapani na Sicílií. Po 60 minútovom lete úspešne pristál. Pôjde tak o najväčšie bezpilotné lietadlo, ktoré talianska spoločnosť uvedie na trh.

21.01.2020 06:00
DN - Falco Ex
VIDEO: Nový taliansky dron vydrží vo vzduchu 24 hodín. Prvé testy má za sebou
debata

Xplorer bol predstavený minulý rok na Parížskej leteckej výstave. Jeho maximálna letová hmotnosť je 1,3 tony a maximálne letové zaťaženie 350 kilogramov. Talianska firma ponúka dron s radarom Gabbiano T-80, elektronickým spravodajským systémom SAGE a elektrooptickou otočnou vežou na monitorovanie okolia. Je to v poradí tretie bezpilotné lietadlo v rodine Falco a ponúka najväčšiu výdrž. Vo vzduchu vzdrží celý deň.

Bezpilotný dron je určený pre civilných aj vojenských zákazníkov. Leonardo vo svojom vyhlásení uvádza, že Xplorer nepodlieha obmedzeniam Medzinárodnej dohody o obchode so zbraňami (ITAR), vďaka tomu je dostupný na vývoz do celého sveta aj pre súkromné firmy. Uplatnenie by si podľa spoločnosti mal nájsť dokonca aj v poľnohospodár­stve.

DN - First NATO AGS Remotely Piloted Aircraft Ferries To Main Operating Base In Italy Čítajte viac Prvý dron NATO so slovenskou účasťou dorazil na základňu v Taliansku

Medzi aktuálnych zákazníkov projektu Falco patrí OSN a agentúra Európskej únie pre pohraničnú ochranu Frontex. Záujem prejavil aj Pakistan, Saudská Arábia, Jordánsko a Turkmenistan.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #NATO #dron #Leonardo #UAV #Falco Xplorer